Gabriela Nováková - kresby, Kryštov V. Novák -fotografie | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Gabriela Nováková - kresby, Kryštov V. Novák -fotografie

výstava je uzavřena po dobu ukončení výuky v ZUŠ - sledujte aktuální možnosti prohlídky. Samotná výstava je prodloužena do 19.11.2020
11.07.2020 13:28
(Aktualizováno: 13.10.2020 13:28)
Počet zhlédnutí: 3887
PDF E-mail Print

Gabriela Nováková

Kresby ze série „Otepi“ zobrazují svazky podlouhlých tvarů připomínajících fragmenty

větví nebo vodou ohlazených dřev, možná i lidských či zvířecích kostí. Jsou pevně spoje-

ny a svázány, ovinuty pruhem tkaniny. Některé z nich jsou ukryty do ochranných schrá-

nek, nebo uzavřeny do kompaktních forem. Přestože leží poddajně a nehnutě, převážně

v horizontální poloze, vyzařují pnutí a nezdolnost živého organismu, zneklidnění a kumu-

laci napětí. Jsou metaforickým obrazem touhy po stabilitě a řádu.

„Pradávné krajiny“ nejsou typickými obrazy přírodních scenérií, ale spíš krajinnými prostory, v nichž je příroda abstrahována a transformována do archetypálních tvarů zemského povrchu. Mohou nám evokovat cesty, hory, soutěsky, mořské pobřeží existující v dávných dobách, snad někdy na počátku stvoření světa. Můžeme je vnímat jako odrazy ukrytých a zahloubených vnitřních krajin člověka.

Gabriela Nováková studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, na Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs v Paříži, a na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Zabývá se kresbou, malbou, grafikou, grafickým designem, ilustrací, realizacemi v architektuře. Vyučuje na Fakultě architektury ČVUT v Praze a na Pedagogické fakultě UHK v Hradci Králové. Uspořádala 33 samostatných výstav, zúčastnila se více než 50 skupinových výstav.

www.gabrielanovakova.cz

 

 

Kryštof Novák

Kryštof Novák je pozorovatel a průzkumník, fotograf, fotožurnalista a programátor. Během svých cest vytváří fotografie na pomezí s grafikou, ve kterých se snaží zachytit unikátní atmosféru míst, situací a pocitů. "Setkání s pracemi Kryštofa V. Nováka je obohacením pro ty, kteří ocení upřímné a zřetelné umělecké vyjádření, cit pro formu komunikace při reflexi reálného světa. Jeho fotografie nejsou idylickým světem cukrovinek nebo banalit přizpůsobených masovým vkusům. Jako mladý muž, stojící na začátku tvůrčí cesty, se zajímá o řadu otázek a bez použití honosné provokace nebo dotěrné symboliky dosahuje účinku existenciální závažnosti." (Michał Baca)

Kryštof Novák v současné době studuje Intermediální technologie na ČVUT a příležitostně pracuje jako fotoreportér a kameraman. Žije a působí v Praze a v Rožnově pod Radhoštěm.

Přehled výstav: Grafika Roku '18, Praha 2019; DCGI CTU, Praha 2018; StudentFoto,

Brno 2018; Bigger Picture Festival Photo Competition, Swansea UK 2018; Patro, (s G.

Novákovou a V. Varmužou) Olomouc 2017; Grafika Roku '16, Praha 2017

www.kvnovak.cz

 

 

Pavel Rajdl
Galerie v zahradě

Obrázky

DSCF0067 DSCF0068 DSCF0072 DSCF0095 (4) DSCF0095 (2) pozvanka GN KVN Kolin_ 2020 GNovakova krajina3 GNováková Mnoho otepí GNovakova Otep 1_Krystof V Novak_Unica I_2018 4_Krystof V Novak_Head Hands Heart_2019 5_Krystof V Novak_L235_2018 6_Krystof V Novak_London_2019 GNovakova 2 apůl otepi GNovakova A ukryta otep GNovakova Kopec GNovakova Krajina 4

Přílohy

Katalog GN Kolín 2020 definitivni (8,6 MB) Katalog KVN Kolín 2020 definitivni (9,6 MB)