Václav Linek / kreslený humor | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Václav Linek / kreslený humor

Václav Linek (75) patří mezi významné české humoristy a zároveň i k osobnostem, jejichž práci nešlo v Kolíně přehlédnout.
20.10.2019 09:38
(Aktualizováno: 23.3.2021 09:38)
Počet zhlédnutí: 3654
PDF E-mail Print

Václav Linek (* 1946) Čistý Polaban. Narodil se v Kutné Hoře a od roku 1967 žije v nedalekém Kolíně, střední školu se zaměřením na propagaci však vystudoval v Praze.  Až do roku 2013 byl divadelním výtvarníkem v Městském divadle v Kolíně, kterému vytvořil celý vnější grafický styl (plakáty, billboardy, loga, programy a další tiskoviny). Kurátorsky zajišťoval také výstavy ve foyer divadla. Kromě propagační grafiky se věnuje i volné tvorbě, zejména kreslenému humoru a karikatuře. Publikuje od 70. let minulého století v řadě periodik. Sám si nejvíc váží okamžiku, kdy držel poprvé v rukou populární Mladý svět a koukal na jeho zadní stránku se svými kreslenými vtipy beze slov. Stal se tak „členem klubu" elitních autorù české karikatury, kteří zde publikovali od počátku 60. let za pùsobení vedoucího grafika Jaroslava Weigela a pokračovali i v 70. letech, kdy měl výběr vtipù na starosti sám vynikající kreslíř Stanislav Holý. Postupně se Linkovy vtipy, zprvu černobílé, později i barevné, objevovaly v satirickém Dikobrazu, ale i v Gramorevue, Vlastì, Krkonoších, Kvítku Svobodného slova, posléze v časopisech České unie karikaturistù Škrtu a Kuku i na stránkách dalších polistopadových periodik: Podvobrazu, R. D. Výběru aj. Václav Linek za svoji tvorbu získal řadu ocenění (včetně hlavních cen) na domácích i mezinárodních festivalech kresleného humoru. Kromě samostatných a kolektivních výstav v České republice byl svojí tvorbou zastoupen na mezinárodních festivalových výstavách (Belgie, Bulharsko, Itálie, Izrael, Japonsko, Kolumbie, Maďarsko, Polsko, Rusko, Slovensko a Španělsko). V roce 2013 se ve svém Kolíně představil další autorskou knížkou svých vtipù beze slov s názvem „Jak jsem viděl život". Středočeská galerie Gask v K. Hoře v roce 2016 připravila Václavu Linkovi k jeho 70. narozeninám prùřezovou výstavu z jeho tvorby.                                                                                                                                                                                                       
V Kolíně představil Václav Linek svůj kreslený humor naposledy v roce 2019 na výstavě v Galerii v zahradě. Letos u příležitosti svých pětasemdesátin rozeslal známým prostřednictvím e-mailu alespoň novou digitální výstavu kresleného humoru. Jubilantovi gratulujeme a všem nabízíme jeho pointy beze slov. Katalog výstavy ke stažení ZDE.

 

Pavel Rajdl
Galerie v zahradě

Obrázky

img 11 img 010 img302 Karlův most barva autogram pozvánka