Stavba sportovní haly byla slavnostně zahájena | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Stavba sportovní haly byla slavnostně zahájena

O potřebě nové sportovní haly v Kolíně se mluvilo už hodně let. Z prvotních vizí haly za cca 200 milionů Kč v blízkosti Vodního světa jsme se nakonec posunuli do opravdu realizovatelné stavby, a to haly v přirozeném prostředí lokality Borky. Tu podle architektonického návrhu společnosti ov architekti postaví za cca 97 milionů firma Strabag. Letitý sen se tak v tomto roce stává konečně skutečností. Pro Kolín je to jedna z nejvýznamnějších nových investic posledních let.
12.02.2020 15:14
(Aktualizováno: 17.2.2020 15:14)
Počet zhlédnutí: 2629
PDF E-mail Print

A právě dnes, ve středu 12. února 2020, se na místě stavby uskutečnilo symbolické zahájení zemních prací (v německé tradici tzv. „Spatenstich“). Při této příležitosti se zástupci města Kolín, projektanta a zhotovitele stavby – společnosti STRABAG a.s. (odštěpný závod Pozemní a inženýrské stavitelství Praha) chopili rýčů a symbolicky tak zahájili první fázi realizace tohoto projektu. Ta bude spočívat ve skrývce ornice a hloubení výkopů pro základové konstrukce.

Nová sportovní hala je koncipována jako jednopodlažní se zázemím a tribunou pro diváky. Vhodná je pro sporty jako je házená či florbal. V interiéru se bude nacházet recepce a foyer, navazující prostory kavárny a klubovny, které je možné vzájemně propojit či naopak uzavřít. V přední části objektu jsou navrženy toalety pro návštěvníky, bloky šaten a hygienické zázemí sportovců. Vše je propojeno chodbou ústící v přední i zadní části do haly tak, aby se nemíchal provoz diváků a sportovců.

Hřiště o rozměru 40x25 m lemuje ochranná zóna 2,5 m. Na jedné straně se nachází lavice se střídačkami a prostor pro komentátora a rozhodčího, na straně druhé navazuje na vstup vyvýšená tribuna, která zajišťuje oddělení diváků od hrací plochy a rozhled po hřišti. Na jedné z kratších stěn bude realizována lezecká stěna. Palubová podlaha haly bude splňovat podmínky dle certifikace sportů FIBA LEVEL 1 (Mezinárodní basketbalová federace) a IHF (Mezinárodní házenkářská federace). Zajímavým architektonickým prvkem nové haly je použití přírodního materiálu (dřevěný obklad) v interiéru i exteriéru, díky kterému bude budova korespondovat s okolním prostředím.

Kromě samotné haly zrealizuje společnost STRABAG také parkoviště s více než 80 parkovacími místy, rozšíří příjezdovou komunikaci a zajistí vysázení zeleně.

Nová sportovní hala v číslech:

Rozměr hřiště: 40 x 25 m
Světlá výška haly k nosníkům: 9,5 m
Zastavěná plocha: 2 301 m2
Obestavěný prostor: 20 668,7 m3
Počet osob max. (sportující): 98
Počet osob max. (diváci): 138

 

 

 

MěÚ Kolín
Sportovní hala v Borkách

Obrázky

vykop_hala_borky-7669 vykop_hala_borky-7672 vykop_hala_borky-7609 vykop_hala_borky-7631 vykop_hala_borky-7637 vykop_hala_borky-7654 vykop_hala_borky-7620 vykop_hala_borky-7599 vykop_hala_borky-7602