MINIŽÁCI U12 KOPÍRUJÍ ÚSPĚCH MUŽŮ | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

MINIŽÁCI U12 KOPÍRUJÍ ÚSPĚCH MUŽŮ

O tomto víkendu se na závěr své sezóny kolínští minižáci U12 zúčastnili 16. ročníku Brandýského poháru. Přihlášené týmy slibovaly vysokou úroveň turnaje, vždyť hned čtyři celky se zúčastnily letošního Národního finále této kategorie.
11.06.2012 14:42
Počet zhlédnutí: 11654
PDF E-mail Print

Osud tomu chtěl a Kolínští na své cestě turnajem narazili hned na tři z těchto soupeřů. A nevedli si vůbec špatně. Zcela nečekaně, ale nutno říci, že po předvedené hře zaslouženě, obsadili senzační 3. místo. Nebýt drobného semifinálového zaváhání s pozdějším vítězem turnaje, mohlo to být ještě lepší.


Pojďme ale od začátku. Turnaj byl zahájen už v pátek, ale Kolíňáci si své utkání přesunuli na sobotu, aby do Brandýsa nemuseli cestovat třikrát.  Kluci si ale museli přivstat. Proti Kroměříži hráli už v 8:30. „Po pomalém rozjezdu jsme nakonec toto utkání zvládli. Do turnaje jsme vstoupili vítězstvím 31:23,“ zhodnotil  úvodní vystoupení trenér Miroslav Sodoma. Za hodinu po skončení  utkání s Kroměříží už byl na programu další zápas ve skupině. Nad Táborem Kolín s přehledem zvítězil 38:8 a mohl se radovat z postupu do čtvrtfinále.

To bylo naplánováno na 14:30, takže zbyl i čas na odpočinek a oběd. Poté se kolínští hráči přesunuli do jiné tělocvičny, kde se odehrálo čtvrtfinálové utkání. Jejich soupeřem byl Pelhřimov, který se zúčastnil letošního Národního finále. „Kluci při pohledu na svého soupeře příliš nevěřili, že můžeme vyhrát, což jsme jim důrazně rozmluvili, protože vzdávat se před bojem, není dobré,“ krotili pesimismus malých basketbalistů trenéři. Jak se později ukázalo, obava Kolíňáků z favorizovaného soupeře byla předčasná. „Zásluhou dobré obrany a přechodu do rychlého protiútoku jsme Pelhřimov  zaskočili a eliminovali jeho  výškovou převahu. První poločas jsme vyhráli výrazným rozdílem a i přes polevení v poločase druhém jsme nad Pelhřimovem naprosto nečekaně zvítězili 38:19. První poločas patřil předvedenou hrou k našemu doposud nejlepšímu výkonu na turnaji,“ chválil hru svých svěřenců Miroslav Sodoma.

Na řadu přišlo semifinále, které bylo naplánováno opět v původní hale na 18:30, takže následoval pěší přesun. Hrací systém Kolínu určil dalšího účastníka národního finále a tím byl Sokol Pražský. „Do utkání jsme vstoupili s odhodláním navázat na naše dosavadní výkony a hned od úvodních minut se nám to dařilo. Vytvořili jsme si asi čtyřbodový náskok, který jsme si téměř po celé utkání hlídali. Do poslední čtvrtiny jsme vstupovali s  šestibodovým vedením, což byl při nízkém skóre celkem slušný náskok,“ popsala průběh semifinálového duelu trenérka Lída Soudková. „Jenže vstup do poslední čtvrtiny se nám nepodařil. Hned po rozehrání, asi po 5 sekundách, dal soupeř koš a během dalších půl minuty ještě dva,“ pokračovala Lída Soudková.. Ani to však kolínské minižáky zcela nečekaně na kolena nepoložilo. Dokázali se vzchopit a odskočit na rozdíl 4 až 6 bodů. Sokol Pražský se stále nevzdával. K vidění byl dobrý minižákovský basketbal. „My jsme byli pořád o ten pověstný krůček v předu. Ale nervozita a stále větší strach a tíha z možného úspěchu nám svazovala ruce i nohy, někdy i myšlenky. Výsledkem toho bylo soupeřovo vyrovnání stavu 40 sekund před koncem,“ přiblížila dramatické okamžiky trenérka. Kolín měl stále vše ve svých rukách, ale nervozita byla obrovská. „Projevilo se to, že nemáme za sebou tolik těžkých utkání. Chybí nám zkušenosti z vyrovnaných koncovek. Dopustili jsme se drobných chyb, neproměnili dobré možnosti na skórování, čehož Sokol Pražský využil. Proměněním 3 z posledních 4 trestných hodů, oproti našemu žádnému, rozhodl o svém postupu do finále výhrou 40:37,“ řekla k nepovedené koncovce Lída Soudková. Zklamání Kolíňáků bylo opravdu velké, došlo i na slzy. To ale k minižákovskému sportu patří. „Musím kluky pochválit, protože odehráli své nejlepší utkání na turnaji. a soupeři nic nedarovali zadarmo. Byla obrovská škoda nepovedeného vstupu do čtvrté čtvrtiny, protože jsme do té doby opravdu byli o ten kousíček lepší,“ zhodnotil semifinálový duel trenér Miroslav Sodoma. Nic se nedalo dělat, Kolín se musel soustředit na utkání o třetí místo, které bylo naplánováno na druhý den od 11:00 hodin.

V souboji o bronz se Kolínští utkali s  dalším účastníkem Národního finále, kterým byl tým Klatov. Od samého úvodu bylo zřejmé, že půjde o velmi vyrovnaný zápas. „Nervozita nám svazovala ruce i nohy od samého začátku. Nemohli jsme dát koš ani z jasných pozic, ale díky úsilí v obraně jsme se soupeřem drželi krok. Takové množství ztracených míčů kvůli špatným přihrávkám, technickým přestupkům a neproměněným košům jako v prvním poločase tohoto utkání jsme nepředvedli za celý turnaj. Ve druhém poločase jsme přeci jen trochu své chyby eliminovali a tím si vytvořili šestibodový náskok. Jenže v samé koncovce jsme opět velice znervózněli a začali kupit nevynucenou chybu za chybou. Každý si v té chvíli vzpomněl na semifinále. Naštěstí se situace neopakovala a kluci dokázali těsné dvoubodové vedení udržet,“ popsal souboj o bronz Miroslav Sodoma. Po výhře 20:18 vypukla na straně Kolína obrovská radost. Semifinálové zklamání bylo zapomenuto. Kolín má bronzové medaile!

Individuálního ocenění se dostalo Filipu Sombergovi, který byl zařazen do nejlepší pětky turnaje. „Všichni kluci předvedli výkony na hranici svých možností. Sami se přesvědčili, že s tréninkem lze dosáhnout vítězství a pokud v trénincích ještě přidají, nemusí to být úspěch poslední. Velké poděkování patří též rodičům, kteří se v hojném počtu zúčastnili  turnaje spolu s námi a stali se nedílnou součástí týmu,“ chválí povedený závěr sezony kolínský trenér.

Sestava BC Kolín
Hráči: 4 Vacek Lukáš, 5 Somberg Filip, 6 Kopecký Josef, 7 Brát Vojtěch, 9 Vlček Michal, 10 Uman Benjamin, 11 Chloupek Tomáš, 12 Kosík Lukáš, 14 Šobek Michal, 15 Kopecký Matěj, 23 Merta Tomáš, 24 Platzer Martin, 33 Vetor David
Trenéři: Sodoma Miroslav, Soudková Lída
 

Jana Kubartová
BASKETBALL CLUB Kolín z.s.

Obrázky

DSCF0364