Přednáška "Knížecí hrob s bronzovými nádobami a dvoukolovým vozem z Rovné u Strakonic a další bohaté hroby starší doby železné v Čechách" | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Přednáška "Knížecí hrob s bronzovými nádobami a dvoukolovým vozem z Rovné u Strakonic a další bohaté hroby starší doby železné v Čechách"


Termín: 10.11.2015 17:00 - 10.11.2015 19:00
Místo: Dvořákovo muzeum pravěku, Brandlova 35

PhDr. Miloslav Chytráček, Ph.D., Archeologický ústav AV ČR v Praze

V letech 2012 – 2013 proběhl v k. ú. Rovná archeologický výzkum poškozené, archeologicky zatím nedokumentované knížecí mohyly z pozdní doby halštatské, která měla průměr 25 m.

Sroubená hrobová komora ze dřeva byla postavena na úrovni terénu a měla rozměry 6,2 x 6,1 m.   Hrob z Rovné obsahoval pět bronzových nádob, jedná se o jednu z nejbohatších pohřebních výbav s kromobyčejným souborem bronzového nádobí v Čechách. Ukazuje spojení k západohalštatskému okruhu a zvláště k území Bádenska-Württemberska, některé bronzové nádoby pocházejí dokonce z Itálie. Mísa s perlovaným okrajem varianty Hundersingen je řazena do druhé poloviny 6. a první poloviny 5. století př. Kr., což se výborně shoduje s časovým zařazením odkrytého hrobu v mohyle 1 z Rovné, který obě nalezené spony s ozdobnou patkou datují do stupně Ha D3. Knížecí pohřeb z mohyly v Rovné lze řadit ve střední Evropě k nejstarším hrobům s dvoukolovým vozem ze závěru stupně Ha D. Při řešení projektu se vycházelo z kombinace archeologických a paleoekologických pramenů. K dispozici jsou výsledky mnoha přírodovědných analýz a měření (geofyzikální měření, petrografická analýza, pylové analýzy, analýzy proteinů, fosfátová analýza, přírodovědné určení červeného mořského korálu, spektrální analýza jantaru, antropologické a zoologické analýzy lidských a zvířecích kostí, traseologická analýza artefaktů z parohu, rentgeno-fluorescenční analýza bronzových předmětů).

V přednášce se posluchači také seznámí s některými dalšími skvostně vybavenými hroby starší doby železné, které byly v minulosti objeveny na území Čech.


Zadal: Regionální muzeum v Kolíně