Jom ha-Šoa a vernisáž výstavy v kolínské syngaoze | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Jom ha-Šoa a vernisáž výstavy v kolínské syngaoze

Čtvrtek 28. dubna patřil v Kolíně nejprve veřejnému čtení jmen obětí holocaustu, poté byla v synagoze slavnostně zahájena nová výstava věnovaná Richardu Glazarovi. Na obou akcích město Kolín úzce spolupracovalo s Městskou knihovnou v Kolíně.
29.04.2022 08:51
(Aktualizováno: 29.4.2022 08:51)
Počet zhlédnutí: 696
PDF E-mail Print

Obřad Jom ha-Šoa, neboli maraton čtení jmen a stručných osudů žen, dětí a mužů, kteří byli zavražděni během druhé světové války kvůli svému původu, proběhl na Karlově náměstí. První jména přečetli místostarosta města Michal Najbrt, Libuše Vodičková, ředitelka Městské knihovny, Samuel Titěra, dále pak studenti kolínských škol a kolemjdoucí a přihlížející.

Vernisáž výstavy „Muž, který se vzepřel zlu – Richard Glazar (1920-1997)“ proběhla jako jedna z cyklu akcí na počest 600. výročí první zmínky o kolínské synagoze. Hosty přivítala ředitelka městské knihovny Libuše Vodičková, místostarosta města Michal Najbrt a senátor Pavel Kárník. Svého tatínka Richarda Glazara představila jeho dcera, na závěr jeho osud připomněli autoři výstavy manželé Jouzovi. O hudební zážitek se již tradičně postarala Eliška Tesařová. S doprovodem dvou hudebníků hosty okouzlila hudbou sefardských židů.  

Ing. Richard Glazar byl československý žid,  kterému se jako jednomu z nemnoha podařilo utéci z vyhlazovacího tábora Treblinka. Přežil, aby mohl podat svědectví o nacistických zločinech. Svůj příběh sepsal ihned po válce v knize Treblinka, slovo jak z dětské říkanky, která česky ovšem vyšla až v r. 1994.

Výstavu můžete navštívit každý den v otevírací době synagogy až do konce října, kniha Richarda Glazara je k zakoupení v Městském informačním centru v ulici Na Hradbách. Srdečně vás zveme k návštěvě.

MěÚ Kolín
Oddělení marketingu a cestovního ruchu

Obrázky

DSC_7918 DSC_7882 DSC_8120 DSC_8137 DSC_8040 DSC_7898 DSC_7991 synagoga-Výstava Richard Glazar (2022) Pozvánka