Reakce na nepravdivé informace o Kolínské klíčence v médiích | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Reakce na nepravdivé informace o Kolínské klíčence v médiích

V minulém týdnu se hned dvě média – Security magazín a server Parlamentní listy – věnovala Kolínské klíčence.
03.09.2018 16:45
Počet zhlédnutí: 3736
PDF E-mail Print

Ani jedna z redakcí se s námi bohužel před publikováním článků nespojila, aby si ověřila informace, případně nám položila dotazy. Obě redakce vycházely jen z blíže nespecifikovaných anonymních zdrojů. Možná i proto se v obou textech objevila řada nepodložených, nepřesných nebo přímo lživých tvrzení, která bychom rádi uvedli na pravou míru:

Oba články spekulují o propojení mezi podnikatelem Oldřichem Lahodou a městem Kolín, případně přímo starostou Vítem Rakušanem.  „Pana Lahodu jsem nikdy neviděl a o jeho existenci jsem slyšel poprvé během léta, dávno po podpisu dohody mezi městem a Paynovatiem, se kterou neměl pan Lahoda nic společného. Podle mě se jedná o trochu křečovitou snahu mě spojováním s kontroverzními lidmi poškodit před blížícími se komunálními volbami,“ říká Vít Rakušan.

Pokud jde o město Kolín, to uzavřelo smlouvu se společností Paynovatio 19. března 2018 a před tím s ní a s dalšími partnery více než rok spolupracovalo na pilotním projektu Klíčenky. Syn pana Lahody Filip se stal členem dozorčí rady Paynovatia v červnu 2018, o vlastnickém podílu Oldřicha Lahody v Paynovatiu, o němž informuje Security magazín, nemá radnice žádné potvrzené informace. Ani v případě, že by tomu tak skutečně bylo, to neznamená žádné ohrožení funkčnosti a bezpečnosti Kolínské klíčenky.

Klíčenka není platební kartou, jak se opakovaně v článcích tvrdí. Jedná se o víceúčelový prostředek, který je zároveň klíčem pro elektronické školní zámky a čipem do školní jídelny. Kromě toho mohou rodiče žáků v případě zájmu aktivovat i další funkce Klíčenky: čtenářský průkaz do knihovny, časovou jízdenku MHD, předplacenou platební kartu nebo elektronickou zdravotní knížku. Tyto funkčnosti však nejsou součástí základního nastavení Klíčenky.

V článku v Parlamentních listech se dále uvádí, že bez Klíčenky si dítě „neotevře školu, neodebere oběd ve školní jídelně a nevypůjčí knížky v knihovně.“ Je to lež. Kdo nevyužije Klíčenku, nepřijde o žádné služby ani možnosti a nebude na ničem krácen. Každý rodič má možnost rozhodnout se, že jeho dítě bude nadále používat původní technologie: tedy jeden čip pro vstup do školy, jiný pro odběr obědů, legitimaci do knihovny, průkazku MHD. Používání Klíčenky není povinné.

Text v Parlamentních listech se snaží budit dojem, že jediný, kdo vyzdvihuje kvality projektu Klíčenky, je kolínská radnice a její radniční noviny. Pomíjí tak zcela tuzemská i mezinárodní ocenění, kterých se Klíčence dostalo, pozitivní ohlasy v obecných i odborných médiích i skutečnost, že Klíčenku jako příklad dobré praxe uvádí Ministerstvo vnitra ČR. Pro plastičtější představu o tom, jak je Kolínská klíčenky vnímána i mimo Kolín, tedy připojujeme některé ohlasy.

https://www.lidovky.cz/kolinska-chytra-klicenka-a-dalsi-vychytavky-nejchytrejsiho-mesta-1cl-/zpravy-domov.aspx?c=A180214_122037_ln_domov_ele

https://region.rozhlas.cz/chytra-klicenka-pro-kolinske-skolaky-nahradi-prukazky-a-navic-ohlida-vyuziti-7242277

http://www.svoboda.info/zpravy/kolin/kolinska-klicenka-sklizi-dalsi-uspechy-mesto-bodovalo-v-soutezi-zlaty-erb/

http://www.chytra-radnice.cz/in_media/kolin-ziskal-prvni-misto-v-soutezi-chytra-radnice/

https://archiv.ihned.cz/c1-66114030-chytra-klicenka-nebo-mestska-aplikace-slouzi-lidem-v-koline

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1178166979-tyden-v-regionech-cechy/217411000390032-tyden-v-regionech/obsah/576513-kolinska-chytra-klicenka

https://connect.zive.cz/bleskovky/idc-iot-awards-nejlepsimi-projekty-internetu-veci-je-rekola-kolinska-chytra-klicenka-a-probee/sc-321-a-190120/default.aspx

 

Vedení města Kolína

MěÚ Kolín
Oddělení marketingu a cestovního ruchu

Obrázky

logo_klicenka