Aktuální informace z radnice ke dni 6.5.2020 | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Aktuální informace z radnice ke dni 6.5.2020

06.05.2020 15:33
Počet zhlédnutí: 2323
PDF E-mail Print

Případy nákazy na okrese Kolín

Aktuálně k dnešnímu dni je na okrese Kolín evidováno 15 případů onemocnění COVID – 19, 44 vyléčených, úmrtí 1.

Na základě pokynu Ministerstva zdravotnictví ČR hygiena již neposkytuje starostům počty osob pozitivních, vyléčených a zemřelých v souvislosti s covid-19 v jednotlivých obcích. Nadále poskytuje informace pouze na úrovni okresů.

Krajská hygienická stanice pro Středočeský kraj pravidelně zveřejňuje aktuální situaci ve výskytu koronaviru ve Středočeském kraji ZDE

------------------------

Informace k otevření kolínských základních škol

Od pondělí 11. 5. bude na kolínských základních školách obnoveno vzdělávání žáků 9. ročníků a od 25. května vzdělávání žáků prvního stupně formou školních skupin. Účast žáků však není povinná, i nadále bude pokračovat distanční výuka. Zákonný zástupce je povinen vyjádřit zájem o docházku do školy; v případě žáků 1. stupně do 18. 5. 2020; v případě žáků 9. ročníku do 7. 5. 2020.

Vzhledem k zajištění zvýšených hygienických opatření bude omezen počet žáků ve skupině (třídě), které mohou být tvořeny žáky různých tříd a ročníků. Pokud to bude možné, je vhodné vytvořit skupiny z žáků jedné třídy nebo jednoho ročníku. Maximální počet žáků ve skupině bude 15 s tím, dodržet zásadu jeden žák v lavici  ve třídě.  Složení skupin žáků se stanoví předem a je neměnné po celou dobu. Bude nutné vyhnout se jakýmkoliv změnám ve složení skupiny žáků. O zařazení žáků do skupin rozhodne ředitel školy. Žáka nelze zařadit do školní skupiny později, než k 11. 5. 2020 (u 9. ročníků), k 25. 5. 2020 (u 1. stupně).

Do školy může přijít pouze zdravý žák. Podmínkou jeho nástupu do školy je podepsání čestného prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění. Rodiče se zároveň zavazují, že okamžitě oznámí ředitelství školy změnu ve výše uvedených údajích. Pokud zákonný zástupce dané dokumenty nepodepíše a při vstupu do školy nepředloží, nebude žákovi vstup do školy umožněn.

Formulář čestného prohlášení: ZDE

Od 11.5. bude také obnovena individuální výuka na Základní umělecké škole v Kolíně a od 25.5. skupinová výuka s omezením maximálního počtu pěti dětí.

Další podrobnější informace o chodu a organizaci vzdělávání najdete ZDE a na webových stránkách jednotlivých škol.

------------------------

Do 17. května zůstává provoz jedné třídy mateřské školy Bachmačská v krizovém režimu

Tato třída je do konce trvání nouzového stavu určena pro děti zaměstnanců integrovaného záchranného systému

------------------------

Od 11. května dochází k dalšímu uvolnění podnikatelských a dalších činností

  • Všechny provozovny v nákupních centrech s výjimkou provozoven stravovacích služeb.
  • Provozovny nad 2 500 m2, v nichž nebyl zakázán provoz.
  • Provozovny stravovacích služeb s prodejem přes výdejní okénko a v rámci venkovních (letních) zahrádek.
  • Holičství a kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby.
  • Muzea, galerie, výstavní síně a další podobná zařízení.
  • Zámky, hrady, skanzeny (venkovní prostory).
  • Venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců s vyloučením veřejnosti.
  • Divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, cirkusy, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí nepřesahující ve stejný čas 100 osob.
  • Organizovaný trénink profesionálních i amatérských sportovců na venkovním i vnitřním sportovišti s účastí nejvýše ve stejný čas 100 osob.
  • Hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše ve stejný čas 100 osob.
  • Svatby s účastí nejvýše ve stejný čas 100 osob.
  • Bohoslužby s účastí nejvýše ve stejný čas 100 osob.
  • Pro prodej oděvů a obuvi byla stanovena oproti předchozí vlně uvolňování následující pravidla: zkoušení oděvů a obuvi probíhá až po předchozí dezinfekci rukou zkoušející osobou, při vrácení oděvů v rámci reklamace apod. se oděvy uloží po dobu 24 hodin odděleně od ostatního zboží a teprve poté je lze znovu nabízet zákazníkům.

Ve všech případech při dodržení přesně definovaných podmínek.

------------------------

Odběr a laboratorní vyšetření PCR na Covid-19 pro samoplátce

Oblastní nemocnice Kolín, a.s. nově nabízí odběr a laboratorní vyšetření PCR na Covid-19 pro samoplátce. Vyšetření jsou zajišťována od 5. 5. 2020 v pracovní dny v době mezi 11:00 a 14:00 hod. na ambulanci Centrálního odběrového místa Oblastní nemocnice Kolín, a.s. Výsledky očekávejte do 2 dnů. Forma jejich předání bude upřesněna při odběru.

Objednat se je možné v pracovní dny od 8:00 do 14:00 hod. na telefonním čísle recepce Centrálního odběrového místa 321 756 591.

Před vlastním odběrem je třeba zaplatit stanovený poplatek ve výši 2.900,- Kč na pokladně administrativní budovy nemocnice.

------------------------

Poděkování

Vzhledem k opětovnému otevření mateřských a základních škol, vznikla velká poptávka po ochranných štítech. Tímto děkujeme skupině Tisknu pro Kolín, která dodala více jak 300 štítů pro tyto účely.

Gabriela Malá
Koronavirus

Obrázky

harmonogram-maloobchod-a-sluzby uvolnění_schema_skoly_30042020

Přílohy

ochrana_zdravi_zs (1021,0 kB) ochrana_zdravi_zus (1,1 MB) příloha_čestné_prohlášení (268,7 kB) Čestné_prohlášení MŠ ZŠ 02 05 2020 (18,5 kB)