Stavby století republiky ve Středočeském kraji / Zastavení v Kolíně | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Stavby století republiky ve Středočeském kraji / Zastavení v Kolíně


Termín: 18.10.2018 17:00 - 01.11.2018 17:00
Místo: Veigertovský dům, Karlovo náměstí 8, Kolín

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 18. 10. v 17 hodin.

Výstavní expozice nás provede stavbami moderní architektury, vytvořené od roku 1918 po současnost. 
Projekt Stavby století republiky 1918-2018 ve Středočeském kraji a v Kolíně je, tak jako stejnojmenná publikace, součástí celorepublikového projektu „Stavby století Čech, Moravy a Slezska 1918-2018“. Jeho cílem je představit stoletý vývoj moderní československé, respektive české architektury jako součást architektonické kultury nové Evropy od skončení první světové války po dnešek. 
Architektonická tvorba na území dnešního Středočeského kraje po vzniku republiky souvisí s celkovým vývojem v celé republice. Budují se veřejné stavby, školská zařízení, nemocnice a zdravotnické stavby, bytová výstavba, průmyslové stavby a další. Nové stavby jsou zadávány nejen architektům na regionální úrovni, ale i pražským a republikovým architektům. Významné stavby v moderní architektuře tu zanechali Jaroslav Fragner, Jiří Kroha, Bedřich Feuerstein, František Roith, Josip Plečnik, Jindřich Freiwald a jiní. V posledních desetiletích pak např. Josef Pleskot, Jindřich Fránek, Alena Šrámková a další. 
Stavby století  Středočeského kraje a jejich výběr vznikl na základě ankety odborníků z řad teoretiků architektury. Představuje to nejzajímavější a nejvýznamnější co ve Středočeském kraji za uplynulých 100 let vzniklo. Expozice je pro konfrontaci doplněna čtyřmi vybranými stavbami z dalších krajů republiky. Tyto stavby se stejně jako kolínská elektrárna ESSO a krematorium v Nymburce umístily na předních příčkách zmiňované ankety odborníků. 
Výstava v Kolíně je druhým zastavením ve Středočeském kraji a potrvá zde do 1. listopadu 2018. 


Zadal: Regionální muzeum v Kolíně