Dvořákovo kvarteto a Valerie Zawadská – První Dámy Masarykovy | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Dvořákovo kvarteto a Valerie Zawadská – První Dámy Masarykovy


Termín: 24.10.2018 19:00 - 24.10.2018 21:00
Místo: obřadní síň kolínské radnice

100 let ČSR - PRVNÍ DÁMY MASARYKOVY
Koncert věnovaný 100 letům založení Československa
Účinkují: Valérie Zawadská a Doležalovo kvarteto

Program:
František Škroup – Smyčcový kvartet č. 1 op. 24 F dur
Výběr ze smyčcových kvartetů: A. Dvořák: Es dur č. 10 op. 51 „Slovanský“ | B. Smetana: e moll, č. 1 „Z mého života“ | L. Janáček: č. 1, z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty

Projekt chce připomenout ženy rodiny Masarykovy, které nestály vždy v pozadí, ale přitom se o nich historikové při vzpomínkách na dobu vzniku samostatného Československa mnoho nezmiňují. Během večera budou čteny výňatky z korespondence manželky T. G. Masaryka Chartlotty a také jejich dcery Alice. Korespondence bude věnována především době před vznikem, během a také bezprostředně po založení Československa v roce 1918.

Hudební část projektu byla zvolena také velice tematicky. František Škroup je totiž autorem písně „Kde domov můj“, která zazněla poprvé ve hře Fidlovačka a posléze se stala státní hymnou našeho státu. Antonín Dvořák je zase považován za prvního opravdu světově proslulého českého skladatele, který své slovanské a české inspirace zviditelnil naprosto mimořádným způsobem a Leoš Janáček je autor považovaný za novátora 20. století, který osobně zažil vznik republiky a jejích prvních 10 let.


Zadal: Oddělení marketingu a cestovního ruchu

Obrázky

LOGO_orez
Kolin_100 let_program_A4
PrvniDamyMasarykovy

Přílohy

Kolin_100 let_program_A4 (440,2 kB)