Festival Devět bran | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Festival Devět bran


Termín: 02.12.2014 17:30 - 07.12.2014 20:00
Místo: Kino 99, synagoga, Divadelní klub Scapino

Uspořádání filmové části XV. ročníku mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran 2014 v Kolíně je inspirováno skutečností, že v Kolíně před druhou světovou válkou sídlila druhá největší a nejvlivnější židovská obec v tehdejší Československé republice. Třemi z Kolína vypravenými transporty odjelo v červnu roku 1942 2 202 Židů z celého kolínského oberlandrátu. Konce války se nedožilo 2 068 z nich Do konce roku 1944 přibylo k těmto tisícům mrtvých dalších 1 200 židovských obětí. Z celkového počtu 2 400 židů se jich po válce vrátilo 140. Kolín je tedy místem, kam festival Devět bran přirozeně patří. Festival proběhne ve dnech 2.-7. 12. 2014.

KINO 99
Malý sál, 17:30 hod. a 20:00 hod.

Projekce pro veřejnost spojené s přednáškou a následnou besedou

Úterý 2. 12. 2014, 17:30 hod.
Nesdělitelné, dokument ČT, 2004, 55 min.

7. března 1944 se odehrála největší masová vražda českých občanů za dobu existence Československa. Je překvapující, že o tomto faktu se téměř nic neví. Tento film mapuje tuto zapomenutou událost prostřednictvím několika posledních žijících pamětníků. Na podzim roku 1943 byl z Terezína odeslán velký transport více než 4 tisíc vězňů do Osvětimi. Tam s nimi bylo zacházeno jiným způsobem než obvykle. Nebyli rozděleni, neprošli selekcí a žili společně v tzv. rodinném táboře. Nacisté tak reagovali na očekávané inspekce Červeného kříže a předstírali „humánní“ zacházení s vězni. To však trvalo pouhý půlrok a na březen byla naplánována hromadná likvidace celého rodinného tábora. Vězni byli přinuceni napsat dopisy svým příbuzným do Terezína s falešným pozdějším datem. Mezitím byl v Osvětimi zřízen další rodinný tábor, který dorazil o něco později a který čekal stejný osud. V noci ze 6. na 7. března byli všichni obyvatelé prvního tábora odvezeni do plynových komor. Muži, ženy, děti. Věděli, co je čeká a před smrtí zpívali českou hymnu. Obyvatelé druhého tábora vše pozorovali a očekávali podobný osud. Ten se realizoval o něco později, ale přesto se několika lidem podařilo uniknout na tzv. „práce pro Říši“. To jsou vlastně jediní svědkové událostí „rodinných táborů“ v Osvětimi.
Režie: Helena Třeštíková

Úterý 2. 12. 2014, 20:00 hod.
Colette, hraný film, ČR, SR, NL, 2013, 125 min.

Film natočený podle stejnojmenné literární předlohy Arnošta Lustiga. Milostný příběh zajatců Viliho (Jiří Mádl) a krásné belgické židovky Colette (Clémence Thioly) vypráví o osudu tajné lásky v prostředí hrůzy a smrti, o tenké hranici mezi dobrem a zlem a pravdou a lží.. V osvětimském koncentračním táboře se před námi odhaluje nelítostný svět každodenního boje o přežití. Vládne tu přísná hierarchie i mezi samotnými vězni. Obchoduje se se vším, co může zachránit život, nebo alespoň na chvíli oddálit smrt. Židovka Colette přijíždí do Osvětimi transportem z Belgie. Vězeň Vili jí poradí, co má říci při selekci, a tím ji zachrání před smrtí v plynové komoře. Colettiny krásy si brzy všimne fanatický důstojník SS Weisacker (Eric Bouwer) a zaměstná ji ve své dílně. Nezadržitelně propadá jejímu kouzlu a zároveň se opájí krutostí a mocí nad životem a smrtí rasově méněcenné bytosti. Navzdory každodennímu utrpení se Vili a Colette sbližují. Jejich láska jim dodává sílu snášet peklo koncentračního tábora. V zoufalém boji o život společně naplánují riskantní útěk...
Režie: Milan Cieslar

Středa 3. 12. 2014, 17:30 hod.
Nejdelší den, USA, 1962, 178 min.

Červen 1944. V Němci okupované severní Francii čekají odbojáři i civilní obyvatelstvo na vylodění spojeneckých vojsk. Čekají také Němci, zatím však nemají zdání, kdy a kde by mělo k invazi dojít. Jsou přesvědčeni, že na pláž nevstoupí jediný americký či anglický voják. Chvástají se, že Spojencům připraví nejdelší den. Na druhé straně kanálu čekají vojáci na chvíli, kdy jim bude oznámeno, že dojde k operaci… Zatímco se připravuje vylodění spojeneckých jednotek v Normandii, německé velení se marně pokouší získat svolení Vůdce k vyslání záložních pancéřových divizí na pobřeží. Na urgentní telefonát generál Jodl odpovídá: „Vůdce spí, protože si vzal silnou dávku sedativ.“ Přímo na pláži se hrůzou zkamenělým německým vojákům na úsvitu nového dne naskytne neuvěřitelný pohled. Blíží se obrovské množství lodí, o nichž jim ještě nedávno jejich velitelé říkali, že neexistují. Ve spěchu se začíná formovat obrana. Mezitím se americké jednotky vyloďují na pláži Omaha. Je nezbytné dostat se co nejrychleji z dostřelu německých zbraní a pokračovat do vnitrozemí. Už teď je jisté, že ztráty budou obrovské… Velkolepě převyprávěná historie zachycuje přípravy akce, bitevní scény i osudy jednotlivých účastníků. Film byl oceněn dvěma Oscary a účinkování v něm přijala řada hvězd.
Režie:Ken Annakin, Darryl F. Zanuck, Bernhard Wicki, Andrew Marton

Čtvrtek 4. 12. 2014, 17:30 hod.
Vlaky do nenávratna, dokument ČT, 2012, 57 min.

Dokument souvisí s projektem mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran. Spojil pátrání po skutečném příběhu, který se stal předlohou k novele A. Lustiga „Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou“, s realizací projektu „Vlak Lustig“. Nová dramatizace Divadla pod Palmovkou objela v létě speciálně upraveným vlakem všechna krajská nádraží v ČR. Režisér Martin Pátek s ní dává do kontextu to, jak je dnes vnímán holokaust a jak prožíval pobyt i transporty sám Arnošt Lustig i další osobnosti.
Režie: Martin Pátek
beseda po projekci: Hana Hnátová – Lustigová (sestra Arnošta Lustiga) a Pavel Chalupa

Čtvrtek 4. 12. 2014, 20:00 hod.
Transport z ráje, hraný film, ČSSR, 1962, 93 min.

Působivý snímek z prostředí terezínského ghetta vznikl podle povídkové knihy Arnošta Lustiga Noc a naděje. Prostřednictvím mozaiky lidských osudů autoři zachycují dusivou atmosféru ghetta a ukázat, že ani v nesmírném ponížení neztrácejí lidé důstojnost a dovedou se i vzepřít. Úvod filmu představuje Terezín jako klidné a šťastné město, jehož dobře oblečení obyvatelé mají radost ze života. Je to však jen potěmkinovská iluze, vytvořená pro natáčení německé propagandistické reportáže. Generál SS Knecht, který zde vykonává inspekční cestu, vzápětí nařídí transport do vyhlazovacího tábora. Seznam obětí má svým podpisem potvrdit i předseda židovské Rady starších David Löwenbach. Zpráva o chystaném transportu smrti se dostane mezi obyvatele ghetta...
Režie: Zbyněk Brynych

MĚSTSKÉ DIVADLO – KLUB SCAPINO
pátek 5. 12. 2014, 19:00 hod.
Literárně hudební pásmo
K čemu je slunce, když není den?

Nejen na Terezín, Osvětim, Fryburg a Matthausen vzpomíná paní Hana Lustigová (sestra spisovatele Arnošta Lustiga ). Poezii, kterou napsaly děti v terezínském ghettu, zhudebnil a interpretuje Daniel Dobiáš. Pořad byl uveden kromě Česka i v Buenos Aires, v Moldavské republice a v Mnichově.

SYNAGOGA
sobota 6. 12. 2014, 17:00 hod.

Průvodce bohoslužbou
Michal Foršt kantor (Chazan), ŽO Liberec

Viktor Byčok, Michal Kostiuk
Havdala, šábes, průvodce šábesem a chanukou s hudbou a písní se svící, vínem a kořením.

MĚSTSKÉ DIVADLO – KLUB SCAPINO
neděle 7.12. 2014, 17:00 hod.
Koncert
Tateloshn

JEWorld Music. Mame-lošn znamená v jidiš-tajč mateřština. A protože máme všichni jednoho Tátu – toho Sladkého Požehnaného na nebesích, jmenuje se tak i naše kapela: TATELOSHN (čtou to, prosimich, „tatelošn“).
Viktor Byčok – bajan, zpěv, kantor Michal Foršt – zpěv, leader, Štěpán Kaniak – housle, Jan Kořínek – kontrabas, Michal Kostiuk – klarinet, basklarinet, Borisav Boro Prelič – kytara


Zadal: Oddělení marketingu a cestovního ruchu