WorldFilm | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

WorldFilm


Termín: 08.04.2013 00:00 - 18.04.2013 00:00
Místo: Kino 99, Městská knihovna

Cestovatelský festival WorldFilm pořádá filmová společnost Petra Horkého PiranhaFilm už dvanáctý rok. Náplní WorldFilmu jsou cestopisné besedy, projekce a výstavy. V současnosti festival probíhá ve čtrnácti městech ČR. V Kolíně se za finanční podpory města koná letos již po čtvrté.
 


Program festivalu:
Století Miroslava Zikmunda -  výstava fotografií, 8. - 18. 4. 2013, Kino 99 v Kolíně
Trabantem Jižní Amerikou – Dan Přibáň - beseda - 18. 4. 2013 – dopoledne pro školy, večer 19:30 pro veřejnost, Kino 99 v Kolíně
Severní pól chladu (Nejchladnější obydlené místo světa) - Petr Horký, 18. 4. 2013 v 17hod – Městská knihovna v Kolíně
 


Století Miroslava Zikmunda
Výstava fotografií, 8. - 18. 4. 2013, Kino 99 v Kolíně

Fotografická kolekce z natáčení celovečerního životopisného filmu o nejslavnějším současném českém cestovateli Ing. Miroslavu Zikmundovi.
Kdyby tak žil nějaký člověk, který by posledních sto bouřlivých let v dějinách světa dokázal popsat, kdo by si to pamatoval! Představte si muže, který posledních sedmdesát let dennodenně píše deník. Představte si muže, který byl v Africe, když končil koloniální systém, který se setkal s prezidenty i lidojedy, s Gagarinem i Hillarym, muže, který psal Ruské vládě kritiku socialismu, a který si v osmašedesátém oficiálně ztěžoval na vládních místech Ruska i Československa. Ten muž se jmenuje Miroslav Zikmund. 
Všichni známe Miroslava Zikmunda jako fenomenálního cestovatele a cestopisce. Ale málokdo ví, že tento bezmála stoletý muž si sedmdesát let denně píše diář. A teď dal souhlas, abychom tyto deníky zpracovali. Snad nikdo na Zemi nemůže popsat poslední bouřlivé století lidstva na unikátních osobních zkušenostech tak, jako on. Od vzniku ČR po současnost. Přes světovou válku, nástup komunismu až po jeho pád. Od kolonialismu po „všemocný“ kapitalismus.
 

Trabantem Jižní Amerikou – Dan Přibáň
Beseda, projekce filmu,  18.4.2013  (dopoledne pro školy, večer 19.30 pro veřejnost), Kino 99 v Kolíně

Kam až se dá v Jižní Americe dojet autem? ...a trabantem?
Projeli jsme trabantem Hedvábnou stezku a přišlo nám to drsné, projeli jsme trabantem Afriku a přišlo nám to nejdrsnější... tak jsme vypravili do Jižní Ameriky a mysleli, že větší masakr už to být nemůže. A byl! Dan Přibáň vypráví o nejnáročnější cestě, jakou kdy se svými žlutými trabanty projel! Mezinárodní tým - Češi, Poláci a Slovák, mezinárodní vozový park – dva trabanty, maluch, Jawa 250 a celá Jižní Amerika ve své velkoleposti- Guyana, Brazílie, Peru, Bolívie, Chile a Argentina. Tři auta, jedna motorka, osm lidí, čtyři měsíce na cestě a šest zemí. 20 406 kilometrů tím nejkrásnějším a nejnáročnějším, co může Jižní Amerika nabídnout. Z pralesů do velehor, z velehor do pouští z pouští do zelené divočiny ze zelené divočiny na mrazivou hranu Antarktidy.
A aby to nebylo moc jednoduché, mezinárodní česko polsko slovenský tým. Kdo je větší pankáč? Kdo nejvíce krát ztratil pas? Kdo pořád vyndával motor? Které sprosté slovo má ve všech jazycích stejnou váhu? A hlavně, zásadní otázka! Které auto východního bloku je horší? Trabant, nebo maluch?
Tohle všechno a mnohem více v našlapaném vyprávění z nejnašlapanějšího kontinentu světa. To, co uvidíte v Jižní Americe odshora dolů, neuvidíte na žádném jiném kontinentu ...a trabanta uprostřed deštného pralesa, na vrcholcích And, ve vodách Pacifiku či na konci světa neuvidíte jinde než u nás!

Severní pól chladu (Nejchladnější obydlené místo světa) - Petr Horký
Beseda, Městská knihovna v Kolíně, 18.4.2013 v 17 hod

Připadá vám, že letošní zima byla moc dlouhá? V Ojmjakonu na východní Sibiři trvá zima devět měsíců! Letos v únoru zde padl jejich vlastní teplotní rekord, naměřili minus 71 stupňů Celsia. Právě tady, v celé oblasti, se letos koná Festival pólu chladu. I v této oblasti nechal Stalin postavit svoje lágry známé jako Gulagy, ke kterým vede tzv. „Cesta kostí“. A sem teď míří na lyžích a se stanem dva čeští polárníci – Petr Horký a Vašek Sůra.
V Ojmjakonu je speciální památník, který označuje „Severní pól chladu“ - nejchladnější  obydlené místo na Zemi. Díky unikátnímu meteorologickému jevu, kdy z okolních hor „stéká“ chladný vzduch dolů do údolí (tento jev známe například i z české osady Jizerka), se v oblasti drží extrémní zima. Už Zikmund a Hanzelka tu při své cestě zaznamenali, že místní obyvatelé mají trojitá okna. S neuvěřitelnou zimou se musí nějak bojovat.
V nepravidelných intervalech se v Ojmjakonu a nedaleké osadě Tomtor pořádají speciální oslavy zimy, takzvaný Festival Pólu chladu. Možná, že díky novému mrazivému rekordu a také kvůli nepravidelnosti v pořádání akce, sem letos míří řada teple oblečených televizních štábů z celého světa. I naši polárníci s sebou berou kromě stanů, saní a lyží i kamery a budou pro české čtenáře a diváky pořizovat vlastní materiál.  "Součástí oslav je i volba Miss pólu chladu 2013. To jsem zvědav, jak bude vypadat závěrečná promenáda v plavkách!"
Silnice, která vede mezi Jakutskem a Ojmjakonem (1000km),  bývá označovaná jako „Cesta kostí“. Stavěli ji vězni okolních gulagů a každý, kdo se zranil anebo zemřel, byl údajně vhozen přímo do staveniště… (takto má být v silnici „pohřbeno“ okolo 20 tisíc lidí). Jaký je genius loci tohoto podivuhodného místa naší planety? Jak se tu žije – anebo přežívá?
Dva čeští cestovatelé – polárníci, kteří mají za sebou řadu extrémních expedic, včetně severního pólu, se rozhodli procestovat tuto oblast klasickým „polárnickým“ způsobem – na lyžích se saněmi a stanem. Vašek Sůra a Petr Horký vyrazili na tuto výpravu v pátek 15. března 2013. Během třítýdenního putování oblastí pólu chladu povede jejich trasa přes nehostinná horská údolí, část po zamrzlých řekách a rozlehlých pláních ruské tajgy.
 

Vašek Sůra k výpravě na Pól chladu 2013:
"Vzít si stan a sáňky a jít tábořit na Sibiř, na Pól chladu mně přišlo jako skvělý nápad ….."

Petr Horký k výpravě na Pól chladu 2013:
"Je to výborný nápad, žádná extrémně těžká výprava, ale bude určitě zajímavá….a navíc - vždyť u nás už ta krásná zima pomalu končí!"

 


Zadal: Oddělení marketingu a cestovního ruchu

Obrázky

WorldFilm 2013