Science Café: Superorganismus a jeho domácnost | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Science Café: Superorganismus a jeho domácnost


Termín: 08.11.2018 18:00 - 08.11.2018 21:00
Místo: Skautský institut v Kolíně, Kouřimská 105 (vstup z Brandlovy ul. od katedrály)
Science Café: Superorganismus a jeho domácnost
 
=======================================
 
První večer formátu Science Café (www.sciencecafe.cz) bude o sociálním hmyzu.
 
Někdo by si řekl: včely jsou fascinující svoření, i když... žijí v absolutistánu. Mají přece královnu a všechno je v nich geneticky naprogramované! Vlastně žádný zázrak. Jen biologický stroj.
 
Jak je to ale doopravdy? Jak to, že včelí rodiny přežívají na zemi už miliony let? Jak se dělí o práci, předávají si informace, rozhodují se, co budou dělat a kdy? Se včelami se lidstvo setkává od pradávna, několik set let se je snaží nejen „rabovat“, ale také trochu „chovat". A s tím roste i poznání jejich světa a překvapivých principů, na kterých včelstvo funguje. Výzkumy posledních desetiletí totiž ukazují, že nejde o včelu jako jedince. Zajímavým živým organismem jako takovým není osamělá včelka-osobnost, ale celý roj, který tvoří tzv. superorganismus. (Mravenci to mají podobně, v protikladu k romantickým představám Hollywoodu). Není to však nakonec podobné i s námi lidmi? Nemohou nám být včely nakonec učitelkami demokracie?
 
--------
 
Ing. Dalibor Titěra, CSc. včelaří od dětství a od sedmdesátých let je pracovníkem, vedoucím a posléze také spolumajitelem Výzkumného ústavu včelařského v Dole u Libčic nad Vltavou.
 
--------
Science Café je cyklus neformálních diskusí s vědci v prostředí kaváren. Smyslem setkání je společné hledání otázek a odpovědí, představení vědců jako inspirativních osobností a prezentace konkrétních vědeckých výzkumů.

Co je Science Café?
    • Prostor pro setkávání vědců a veřejnosti.
    • Pro vědce možnost, jak představit výsledky své práce.
 
    • Pro veřejnost příležitost, jak se zeptat na cokoliv, co jsme se ve škole neučili.
Proč pořádáme Science Café?
    • Chceme prolomit bariéry mezi vědci a širokou veřejností.
    • Chceme sdílet zajímavé poznatky.
    • Chceme navrátit vědu do naší kultury.
 
Koncept Science Café vznikl ve Velké Británii, odkud se rozšířil do mnoha dalších zemí a měst. V České republice pořádá Science Café od roku 2008 občanské sdružení (resp. zapsaný spolek) Otevíráme, které také zaštiťuje celostátní síť Science Café Czech Republic. Cílem Otevíráme je vytvářet prostor pro sdílení a šíření poznání a vědomostí v různých oblastech lidské činnosti.
 

Zadal: Skautský institut