Město chce odkoupit bustu architekta Jaroslava Fragnera | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Město chce odkoupit bustu architekta Jaroslava Fragnera

Zástupci města, starosta Michael Kašpar a městský architekt David Mateásko navštívili společně s kolínským sochařem Jaroslavem Hylasem pana profesora Stanislava Hanzíka - významného českého sochaře, aby společně jednali o zakoupení busty Jaroslava Fragnera.
26.07.2021 16:10
Počet zhlédnutí: 1169
PDF E-mail Print
Stanislav Hanzík se věnuje především volné plastice, portrétu a realizacím v architektuře, je mimo jiné autorem busty Josefa Sudka v přízemí kolínské radnice nebo pomníku Anastáze Opaska v Komenského parku, a samozřejmě řady známých osobností - např. herce Josefa Kemra, Rudolfa Hrušínského, Vlastimila Brodského, Bohumila Hrabala, Karla Hašlera aj.)
 
Většinu portrétovaných osobně znal a přátelil se s nimi. Např. s Josefem Sudkem se sochař seznámil, když ho požádal o vyfotografování svých soch pro připravovaný katalog. Přítelem byl i architekt Jaroslav Fragner, který v Kolíně zanechal výraznou stopu. Nejen kolínskou elektrárnu, ale třeba i Budilovu vilu či dům s prodejnou Auto Tatra. Jeho portrét vytvořil již v roce 1973, psychologicky propracovanou podobu v té době schválila i manželka J. Fragnera. Busta je doposud v majetku Stanislava Hanzíka, bývá zapůjčována do galerií.
 
To by se ale mělo změnit. Stanislav Hanzík přání města Kolína o odkoupení busty vyslyšel. V srpnu přijede do Kolína, kde společně s architektem Davidem Mateáskem budou hledat vhodnou lokalitu pro umístění díla ve veřejném prostoru. Dá se očekávat umístění v souvislosti s Fragnerovými stavbami, ale třeba to nakonec bude místo úplně jiné. Nechme se překvapit hledáním toho pravého místa.
MěÚ Kolín
Oddělení marketingu a cestovního ruchu

Obrázky

Hanzik-22 Hanzik-8 Hanzik-5 Hanzik-17