S novými autobusy přichází do Kolína také chytré zastávky | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

S novými autobusy přichází do Kolína také chytré zastávky

Od 1. února se občané města Kolín mohou svézt novými a moderně vybavenými autobusy. Je to dobrý krok k tomu, jak všem občanům zajistit komfort při využívání městské hromadné dopravy a motivovat je jejímu častějšímu využití. Město Kolín však podniká i další kroky pro zlepšení situace a společně s kolínskou společností SPEL, a.s. pracuje na modernizaci autobusových zastávek.
13.05.2020 18:43
(Aktualizováno: 13.5.2020 18:43)
Počet zhlédnutí: 2100
PDF E-mail Print

Někteří si jistě všimli, že na několika zastávkách jsou kromě papírových jízdních řádů dostupné také digitální obrazovky či panely, které poskytují rozličné informace. Jedná se o tzv. chytré autobusové zastávky, které do nynější doby procházely testovacím provozem. Jelikož jejich dlouhodobé testování proběhlo úspěšně, v nejbližší době se postupně začnou touto technologií osazovat i další zastávky.

Chytré autobusové zastávky v sobě skrývají hned několik výhod. Asi tou největší z nich je to, že dokáží poskytovat aktuální informace o odjezdech autobusů, a to včetně jejich případných zpoždění. Občané tak přesně ví, kterým autobusem se na místo dostanou nejrychleji a nemusí zbytečně čekat na zpožděný autobus. Po přepnutí pomocí tlačítka si navíc na displeji mohou zobrazit jízdní řády a listovat mezi nimi. U některých typů těchto chytrých zastávek je také možné pohodlně dobíjet mobilní telefon, protože v sobě mají integrovaný USB konektor, ke kterému lze bez problému připojit nabíječku. Při vývoji se myslelo také na nevidomé a zastávka tak obsahuje i zařízení, které informace z displeje dokáže přečíst.

Chytré technologie by měly vést především ke spokojenosti občanů a komfortnější MHD s chytrými zastávkami ke spokojenosti jistě může napomáhat.

MěÚ Kolín
Oddělení marketingu a cestovního ruchu

Obrázky

smart_zastavky (1 of 1)-3 smart_zastavky (1 of 1) smart_zastavky (1 of 1)-2