Dny evropského dědictví v Kolíně a okolí 10. – 18. září 2022 | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Dny evropského dědictví v Kolíně a okolí 10. – 18. září 2022

Dny evropského dědictví každoročně v září otevírají veřejnosti brány památek a objektů, včetně těch, které nejsou běžně veřejnosti přístupné. V Kolíně má tato celostátní akce své pevné místo v kalendáři pořádaných akcí a i pro letošní rok jsme ve spolupráci s Regionálním muzeem v Kolíně a farnostmi připravili řadu zajímavých akcí, které by neměli uniknout zájemcům o památky a architekturu ani milovníkům (nejen) kolínské historie.
05.09.2022 13:33
Počet zhlédnutí: 793
PDF E-mail Print

Za symbolické vstupné 1 Kč nebo zdarma bude možné ve vybraných dnech navštívit všechny významné památky a kostely, připravena je ale řada zajímavých doprovodných akcí.

Starosta Michael Kašpar tentokrát povede komentovanou procházku centrem města, na náměstí se zaměří se na restaurování morového sloupu a sochy rytíře Rolanda, cesta bude dále pokračovat do areálu synagogy a třešničkou bude nahlédnutí do dvou významných domů židovského ghetta - Rabínského domu a bývalé židovské radnice. Kdo ještě neměl příležitost prohlédnout si dochované mikve, má jedinečnou možnost.  Procházka bude  ukončena na Bartolomějském návrší shrnutím revitalizace areálu a aktuálními informacemi z druhé fáze projektu, kterou zajišťuje Římskokatolická farnost Kolín.  Sraz je v neděli  11. 9. v 10.00 před radnicí na Karlově náměstí.

Historici z Regionálního muzea v Kolíně letos povedou tradiční komentovanou prohlídku Bartolomějského návrší se zaměřením na fortifikační systém. Pozornost návštěvníků jistě přitáhne i prohlídka nově restaurované kaple kolínského zámku a dalších prostor v areálu zámku. S výkladem historika bude také možno navštívit kostel sv. Víta na Zálabí a zříceninu kostela Všech svatých u kolínského nádraží.

Manželé Jouzovi jsou již tradičními průvodci po kolínských židovských památkách, tentokrát s výkladem zaměřeným k výročí 600 let od první zmínky o kolínské synagoze. K aktuální výstavě Regionálního muzea v Kolíně se vztahuje druhá z komentovaných procházek manželů Jouzových, zveme vás na cestu Kolínem ve 2. polovině 19. století. Procházku bude možno zakončit návštěvou zmiňované výstavy 160 let Sokola v Kolíně.

Nesmíme opomenout ani stavby moderní, kolínskou architekturou z let 1900 – 2000 provede při komentované procházce městem historik Jindřich Záhorka.

Úplnou novinkou letošního programu jsou hodinové prohlídky budovy a technického zázemí kolínského divadla od půdy až do sklepa, tedy do míst, kam se při návštěvě představení běžně nepodíváte. 

Nad rámec uvedeného programu srdečně zveme na besedu s restaurátorkou. Během zpřístupnění klášterního kostela Nejsvětější Trojice v Kolíně dne 11. září, které se uskuteční od 14.00 do 17.00 h., proběhne i beseda s restaurátorkou, akademickou malířkou Hanou Slavíkovou, která právě dokončuje restaurování východní kaple kostela. Beseda se uskuteční v 15:00 hod.

Podrobné informace s daty a časy prohlídek najdete na přiloženém plakátu nebo na www.historickasidla.cz v sekci Dny evropského dědictví.

MěÚ Kolín
Oddělení marketingu a cestovního ruchu

Obrázky

207887_EHD_KOLIN_2022_A4 940x788px_prochazka_starosta

Přílohy

207887_EHD_KOLIN_2022_A4 (548,0 kB)