Změny k 17. květnu... další rozvolnění, otevřou se zahrádky restaurací a rozběhne se kulturní život | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Změny k 17. květnu... další rozvolnění, otevřou se zahrádky restaurací a rozběhne se kulturní život

Další vlna rozvolnění protiepidemických opatření nastává od pondělí 17. května.
14.05.2021 11:59
(Aktualizováno: 14.5.2021 11:59)
Počet zhlédnutí: 1339
PDF E-mail Print

Restaurace budou moci za dodržení nastavených pravidel otevřít zahrádky. Omezena bude kapacita u stolů a všichni zákazníci se budou muset prokázat testem, očkováním či prodělanou nemocí covid-19 v posledních 90 dnech. Povolena bude už i konzumace jídel a pití na tržnicích.

Spustí se také první kulturní akce, a to venkovní až pro 700 sedících diváků, maximálně však 50 procent kapacity hlediště s tím, že i ti se budou muset prokázat testy, očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci a během představení budou muset nosit ochranu dýchacích cest. Vláda zároveň přijala usnesení, v němž konstatuje, že pokud se nezhorší dosavadní trend poklesu počtu nových případů nemoci covid-19, od 24. května se budou moci konat kulturní akce uvnitř budov až pro 500 diváků a venku až pro 1000. 

Podobně se na polovinu z maximálního počtu zvyšuje i kapacita v případě zoo či botanických zahrad. K témuž datu se opět částečně uvolní i omezení spolkových, sportovních, tanečních a dalších organizovaných akcí, kde bude moci být až padesát osob venku nebo deset uvnitř, a to za obvyklých protiepidemických podmínek.

Od pondělí 17. května se také ruší zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních akutní péče. 

K dalšímu rozvolnění dojde od 17. května i v oblasti školství. Pro 1. stupně ZŠ skončí rotační výuka, v případě 2. stupňů ZŠ a nižších stupňů víceletých gymnázií a konzervatoří se rotační výuka ruší v Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském a Středočeském kraji a hlavním městě Praze. Upravuje se i testování žáků.

 

Kompletní výsledky jednání vlády 

MěÚ Kolín
Koronavirus

Obrázky

Změny od 17. května 2021