Vláda vyhlásila nouzový stav do 28. března, od pondělí 1. března se zpřísní pravidla pro volný pohyb, maloobchod a opět uzavřou školy | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Vláda vyhlásila nouzový stav do 28. března, od pondělí 1. března se zpřísní pravidla pro volný pohyb, maloobchod a opět uzavřou školy

Od soboty 27. února na území ČR platí nový nouzový stav. Na 30 dnů, tedy do 28. března, vyhlásila ho vláda. Zároveň přistoupila ke zpřísnění některých krizových opatření a znovu vyhlásila všechny, které platí dnes.
27.02.2021 13:36
(Aktualizováno: 3.3.2021 13:36)
Počet zhlédnutí: 1772
PDF E-mail Print

Důvodem pro vyhlášení nového nouzového stavu je velmi špatná epidemická situace způsobená především rychlým šířením nových mutací viru a také kritická situace ve zdravotnických zařízeních, které jsou přetíženy náporem těžkých případů pacientů s covid-19.

Co se změní v pondělí?

Volný pohyb osob:

  • Od pondělí platí zákaz opouštět území okresu (území Prahy), na kterém má dotyčný trvalý pobyt nebo bydliště, bez zásadního důvodu, jakým je například cesta do zaměstnání či k lékaři, na úřad. Pokud lidé vlastní rekreační objekt, pak na něj mohou do začátku platnosti nařízení odjet, ale bude se po dobu platnosti opatření považovat za jejich bydliště.
  • Cesty mimo vlastní okres bude muset každý umět při případné kontrole doložit buď příslušným potvrzením, nebo čestným prohlášením.
  • Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.
  • Povoleny budou jen nezbytné cesty, například na nákupy, a to pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu osob. Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. 
  • Cesty do přírody a sportování - jen za podmínky společné přítomnosti pouze členů jedné domácnosti a na území obce, ve které má osoba trvalý pobyt nebo bydliště. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

Oblast maloobchodu a služeb:

  • Vláda zredukovala počet výjimek ze zákazu přítomnosti veřejnosti v provozovně. Ve výjimkách už nejsou například prádelny a čistírny, prodejny textilního materiálu a textilní galanterie, zámečnictví, papírnictví či prodejny se zbraněmi a střelivem. Zavřít budou opět muset i prodejny dětského oblečení a obuvi a například provoz automyček bude možný jen bez obsluhy.
  • Otevřené budou dál potraviny, lékárny, drogerie, optiky a výdejny zboží.

Ochrana dýchacích cest:

  • Končí možnost v prodejnách, provozovnách a veřejné dopravě nosit dvě roušky místo respirátoru nebo obdobný prostředek bez výdechového ventilu naplňující technické podmínky a požadavky filtrační účinnosti alespoň 94 %.
  • V zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku, respirátor nebo obdobný prostředek viz výše mimo obec jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti.
  • Ochrana dýchacích cest je podle nařízení ministerstva od 1. března povinná i na pracovišti. Výjimku mají jen lidé, kteří jsou v místnosti sami, ochranné prostředky musí zaměstnancům zajistit zaměstnavatel, dostatek na každou směnu.

Školy, školky…:

  • Od pondělí se zavřou všechny školy, školky a dětské skupiny s výjimkou těch, které fungují při zdravotnických zařízeních a které jsou určené pro pracovníky záchranných složek (IZS).
  • Ošetřovné s ohledem na nová opatření od 1.3.2021 - více informací můžete nalézt na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ZDE  

Zajištění péče o děti zaměstnanců IZS a dalších vybraných profesí v Kolíně

Vedení města si uvědomuje důležitost záchranných složek v současné situaci. Proto město Kolín opět zajistilo prostřednictvím Mateřské školy Kmochova, Kmochova 335, tel.: 321 723 435, péči pro děti ve věku od tří do šesti let zaměstnanců integrovaného záchranného systému a dalších vybraných profesí.

Základní škola Kolín II., Bezručova 980, tel.: 321 724 567, jako určené školské zařízení také pokračuje i nadále s výukou dětí/ žáků zaměstnanců IZS, a to bez ohledu na to, zda jsou tyto děti žáky určené školy.

Případné dotazy, prosím, směřujte na e-mail: iveta.miksikova@mukolin.cz, nebo jirina.holubova@mukolin.cz.

Zákonní zástupci dětí, kteří vykonávají výše uvedenou profesi, nemají po dobu pobytu v takto určené škole nebo školském zařízení nárok na ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy).

Městské jesle v Kolíně, Štítného 975, budou po uvedenou dobu zavřené, info Lenka Ptáčková, ředitelka městských jeslí, tel.: 607 221 217.

Opatření budou platit od 1. března 2021 po dobu 3 týdnů, tzn. do 21. března 2021.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete v příloze nebo ZDE

 

Gabriela Malá
Koronavirus

Obrázky

Nouzový stav_od_27.02.2021_30 dnů

Přílohy

otázky a odpovědi (27,6 kB) Cestne_prohlaseni___vzor (15,8 kB) Cestne_prohlaseni___vzor (358,4 kB) Formular_pro_cesty_mimo_okres_-_vzor (18,3 kB) Formular_pro_cesty_mimo_okres_-_vzor (409,2 kB) Potvrzeni_zamestnavatele_na_cesty_do_mista_vykonu_prace_-_vzor (13,0 kB) Potvrzeni_zamestnavatele_na_cesty_do_mista_vykonu_prace_-_vzor (340,9 kB) sb039-21 (290,8 kB) sb038-21 (157,6 kB)