Vláda schválila změny v krizových opatřeních. Zpřísnila využívání hotelových služeb, doporučila omezit kontakty na minimum | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Vláda schválila změny v krizových opatřeních. Zpřísnila využívání hotelových služeb, doporučila omezit kontakty na minimum

Od soboty 30. ledna dojde v ČR ke změnám krizových opatření, které mají za cíl omezit šíření epidemie nemoci covid-19. Důvodem změn opatření je nepříznivý vývoj epidemie covid-19 a hrozba rozšíření nakažlivější mutace viru SARS-CoV-2 na českém území. Změny se týkají především pravidel pro volný pohyb osob a také omezení v oblasti maloobchodu a služeb.
29.01.2021 07:56
Počet zhlédnutí: 1274
PDF E-mail Print
  1. Llidé mohou cestovat na své chaty a chalupy, ale pobývat na nich smějí jen členové jedné domácnosti. Vláda také nařídila, aby lidé omezili kontakty s jinými osobami než se členy domácnosti na nezbytně nutnou míru a důrazně doporučila, aby se lidé zdržovali v místě bydliště pouze se členy vlastní domácnosti a osobami, o které člen domácnosti pečuje, a aby při styku s jinými osobami používali respirátor bez výdechového ventilu třídy FFP2 nebo KN95. Zpřísňují se i pravidla pro pobyt cizinců na území ČR.
  2. Z důvodu obcházení zákazu poskytování ubytovacích služeb zneužíváním výjimky možnosti ubytování v případě služebních cest bude od soboty možné ubytování poskytnout pouze osobám, které se prokáží dokladem od zaměstnavatele nebo objednatele služeb o účelu služební cesty. Provozovatelé ubytovacích zařízení budou povinni tato potvrzení vyžadovat a uchovávat ke kontrole.
  3. Nově zůstává povolen jen provoz mobilních prodejen, které zajišťují prodej potravin a drogistického zboží v obcích, kde není možné toto zboží zakoupit v jiné provozovně. Zcela byly vyňaty prodeje zboží na tržištích a v tržnicích.
  4. Provoz lanových drah je nově povolen jen pro zajištění dopravní obslužnosti v rámci veřejných služeb a lyžařských vleků a lanových drah výhradně pro zajištění zásobování nebo chodu kritické infrastruktury nebo pro potřeby složek Integrovaného záchranného systému včetně Horské služby.
  5. Novinkou je, že po dobu praktické jízdy s výcvikovým vozidlem v rámci zkoušky z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel musí posádka vozidla používat respirátory alespoň třídy FFP2 nebo KN95.
  6. Opět dochází k zákazu návštěv ve zdravotnických zařízeních na odděleních akutní péče. Výjimku budou mít za přísnějších podmínek třetí osoby při porodu, návštěvy pacientů s omezenou svéprávností a návštěvy pacientů v hospicech a dalších pacientů v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění.
  7. Od 1. února se interval mezi antigenními testy plně hrazenými ze zdravotního pojištění zkracuje z pěti na tři dny.

Kompletní výsledky jednání vlády

 

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Gabriela Malá
Koronavirus

Obrázky

ZMĚNA OPATŘENÍ OD 30.1.2021

Přílohy

UV 78 - 2021 maloobchod-a-sluzby (246,8 kB) UV 79 - 2021 volny-pohyb (240,0 kB) UV 80 - 2021 navstevy-ve-zdrav--zarizenich (226,1 kB) UV 81 - 2021 antigenni-testy - zmena (374,3 kB)