Džótóšiki – oslava dokončení hrubé stavby nového výrobního závodu společnosti Sanko Gosei Czech s.r.o. | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Džótóšiki – oslava dokončení hrubé stavby nového výrobního závodu společnosti Sanko Gosei Czech s.r.o.

Dne 8. září 2020 se v kolínské průmyslové zóně Ovčáry konala oslava dokončení hrubé stavby nového výrobního závodu společnosti Sanko Gosei Czech s.r.o., která je dceřinou společností japonské Sanko Gosei Ltd. a anglické Sanko Gosei UK Ltd. Tato událost, která se v Japonsku slaví již odedávna, má kořeny v japonském tradičním náboženství šintó. V japonštině se označuje pojmem džótóšiki, což doslova znamená oslava vztyčení hřebene střechy. Symbolizuje poděkování za dosavadní zdárný průběh stavby a vyjádření přání, aby byla stavba v pořádku dokončena.
07.01.2021 09:37
(Aktualizováno: 8.1.2021 09:37)
Počet zhlédnutí: 2744
PDF E-mail Print

Přestože bylo nutné kvůli pandemii koronaviru průběh setkání poněkud upravit, počasí se vydařilo a ani nutnost rozestupů či nasazených roušek náladu celé události nezkazila.

Po přivítání hostů z řad zástupců města Kolína, agentury CzechInvest, společnosti TPCA a stavební společnosti Takenaka, následovalo symbolické očistění jednoho z podpůrných sloupů nové budovy pomocí soli, rýže a japonského rýžového vína, tedy surovin, které jsou v Japonsku po staletí považované za posvátné a jako takové jsou hojně nabízené jako obětiny rozličným božstvům.

Nejdříve prezident společnosti Sanko Gosei Czech s.r.o., pan Yoshiaki Shibata provedl symbolické očištění místa solí, poté starosta Kolína, pan Michael Kašpar rozhodil do čtyř stran zrnka rýže, a nakonec zástupce stavitele, pan Zbyšek Brodský dokončil symbolickou očistu sloupu japonským rýžovým vínem.

O skupině Sanko Gosei (www.sankogosei.co.jp)

Japonská společnost Sanko Gosei Ltd., která je dodavatelem několika předních světových automobilek, se zaměřuje na výrobu plastových dílů a komponentů pro automobilový průmysl. Byla založena v roce 1944 v japonské prefektuře Toyama a za dobu své více než sedmdesátileté existence se rozrostla v silnou skupinu, která má četné pobočky po celém světě. V Evropě je zastoupena pobočkami v Anglii a v Maďarsku a nově také pobočkou v Čechách, která se v současné době staví v kolínské průmyslové zóně Kolín – Ovčáry. Na pozemku o celkové rozloze 5,5 hektaru vznikne moderní výrobní závod, který bude dodávat díly jak místnímu závodu Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech (TPCA), tak i dalším evropským automobilkám. Výroba bude zahájena v dubnu 2021, přičemž se počítá s vytvořením přibližně 40 až 50 nových pracovních míst. Jde tak o další významnou investici v kolínské průmyslové zóně. První vlna náborů již byla zahájena – případní zájemci o práci mohou kontaktovat personální oddělení společnosti na emailu z.susky@sankogosei.co.jp.

MěÚ Kolín
Oddělení marketingu a cestovního ruchu

Obrázky

sanko_1 sanko_3 sanko_4 sanko_2