Vláda ČR vyhlásila od pondělí nouzový stav na 30 dnů a do 18. října omezila hromadné akce | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Vláda ČR vyhlásila od pondělí nouzový stav na 30 dnů a do 18. října omezila hromadné akce

Nouzový stav začne platit na celém území České republiky v pondělí 5. října 2020 od 0.00 hodin, a to na 30 dnů. O jeho vyhlášení rozhodla vláda na mimořádné schůzi ve středu 30. září 2020. Na základě vyhlášeného nouzového stavu vláda rovněž přijala krizové opatření, kterým s účinností od 5. října 2020 od 0.00 hod. do dne 18. října 2020 do 23.59 hodin omezuje volný pohyb osob, především pořádání hromadných akcí.
01.10.2020 08:59
Počet zhlédnutí: 1466
PDF E-mail Print

Od pondělí se na 14 dní zakazují koncerty a divadelní představení, při kterých se převážně zpívá, a dále hromadné akce pro více než 10 osob ve vnitřních prostorech a více než 20 osob ve vnějších prostorech. Omezují se i divadelní, filmová a jiná umělecká představení, při kterých se převážně nezpívá, a to tak, že se jich může účastnit nejvýše 500 diváků a každý účastník akce má určeno místo k sezení. V prostorech, kde se tyto akce konají, se pak zakazuje podávat nebo prodávat potraviny včetně pokrmů a nápojů. Účastníci jsou povinni dodržovat rozestupy od jiných účastníků alespoň 2 metry, nejde-li o členy domácnosti, a pokud se nezdržují na určeném místě k sezení.

Omezují se také sportovní akce organizované sportovními svazy tak, že se jich účastní pouze sportovci a nezbytné osoby zabezpečující organizační a technické zázemí včetně rozhodčích a osob zajišťujících zpravodajství v počtu nepřevyšujícím 130 osob v rámci vnitřního i vnějšího sportoviště. Stejné omezení se vztahuje i na přípravu sportovců pro sportovní akce v rámci soutěží organizovaných sportovními svazy.

Nadále platí, že se u stravovacích zařízení se omezuje přítomnost veřejnosti v provozovnách v čase mezi 22:00 a 6:00. Zákazníci jsou usazeni tak, že mezi nimi je odstup alespoň 1,5 metru, s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu. Nově se stanoví, že u jednoho stolu může sedět nejvýše šest zákazníků. V případě prodeje přes výdejové okénko jsou osoby, které v bezprostředním okolí provozovny konzumují potraviny a pokrmy včetně nápojů zde zakoupených, povinny dodržovat rozestupy od jiných osob alespoň 2 metry, nejde-li o členy domácnosti, pokud se tedy nezdržují na místě k sezení ve venkovních prostorech provozovny. Provozovatelé nepouští do vnitřních prostor provozovny více zákazníků, než se v ní nachází míst k sezení.

Účast na bohoslužbách je omezená tak, že se jí účastní nejvýše tolik osob, kolik je míst k sezení, nejvýše však 100 osob. V průběhu bohoslužby se nezpívá.

Vláda se zabývala i omezením školní docházky. Shodli se na tom, že školská zařízení se budou řídit rozhodnutím krajských hygienických stanic, které budou vydávat opatření podle situace v regionu na základě epidemiologického semaforu. Omezení výuky formou přechodu na distanční vzdělávání se má od pondělí 5. října týkat středních, vyšších odborných a vysokých škol v krajích s červenou či oranžovou barvou. 

 

Kompletní výsledky jednání vlády: vyhlášení nouzového stavu, přijetí krizového opatření

Gabriela Malá
Koronavirus

Obrázky

nouzovy_stav-w

Přílohy

nouzovy_stav_5.10 (132,8 kB) krizove_opatreni_5.10. (137,8 kB)