Přívalový déšť zasáhl Kolínsko | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Přívalový déšť zasáhl Kolínsko

V neděli 14. června 2020 postihl Kolínsko silný přívalový déšť, který mezi 12. a 13. hodinou přesáhl na některých místech v úhrnu 42 litrů na jeden m2. Město Kolín ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Kolín od rána zajišťovalo koordinaci záchranných a likvidačních prací, včetně dodávek materiálu, písku a potřebné techniky.
15.06.2020 14:40
Počet zhlédnutí: 2219
PDF E-mail Print

V terénu zasahovali příslušníci HZS společně s dobrovolnými hasiči a zaměstnanci spol. AVE Kolín a Energie AG Kolín. Čerpali vodu z ulic, zatopených sklepů a kanalizačních vpustí, plnili a rozváželi pytle s pískem a budovali protizáplavové valy. V části Sendražice došlo k rozlití rybníka Haltýře a stoupající voda hrozila zaplavením mnoha okolních nemovitostí. Po šesti hodinách intenzivní práce, kdy se situace začala stabilizovat, přišla potokem zpětná vlna, která zásah opět zkomplikovala a záchranné a likvidační práce musely v Sendražicích pokračovat až do pozdních hodin. V části Štítary došlo v souvislosti s přívalovým deštěm k sesuvu půdy v blízkosti nádrže Peklo a stékající voda z okolních polí vytopila sklepní prostory několika nemovitostí.

Velké poděkování patří všem, kteří se na záchranných a likvidačních pracích podíleli, zejména HZS Kolín, SDH Sendražice, SDH Štítary, JSDH Veltruby, spol. AVE Kolín a spol. Energie AG Kolín, panu Petru Herčíkovi ze spol. Písek Beton a.s. Velký Osek, panu Martinu Sixtovi ze Sendražic, zaměstnancům města a Městské policie Kolín a všem dalším nejmenovaným dobrovolníkům, díky kterým se následky této živelní pohromy podařilo odstranit a předejít velkým škodám na majetku i ztrátám na životech. DĚKUJEME!

 

MěÚ Kolín
Oddělení marketingu a cestovního ruchu

Obrázky

04 01 02 03