Aktuální informace z radnice ke dni 15.04.2020 | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Aktuální informace z radnice ke dni 15.04.2020

15.04.2020 15:37
(Aktualizováno: 15.4.2020 15:37)
Počet zhlédnutí: 2993
PDF E-mail Print

Případy nákazy na okrese Kolín

K dnešnímu dni je na okrese Kolín potvrzených 48 případů onemocnění COVID – 19, čtyři lidé jsou vyléčeni. Přímo v Kolíně je nyní 17 případů s onemocněním, jeden vyléčený.

Krajská hygienická stanice pro Středočeský kraj pravidelně zveřejňuje aktuální situaci ve výskytu koronaviru ve Středočeském kraji ZDE

------------------------

Druhá vlna výdeje dezinfekce do kolínských domácností

Další výdej dezinfekčního přípravku Anti-COVID (určen pro dezinfekci rukou) proběhne zítra 16. dubna a v pátek 17. dubna vždy od 12 do 18 hodin v jediném výdejním místě, sportovní hale BIOS u 3. ZŠ Kolín, Vávrova 814, Kolín IV (N 50°1.28115', E 15°12.24862').

Pro každou domácnost je určena jedna lahev o objemu 0,5 l, přípravek se nevydává na osobu.

Přípravek se vydává:

  • občanům s trvalým pobytem v Kolíně a cizincům s povoleným pobytem v Kolíně, kteří si dezinfekci nevyzvedli ve dnech 9. 4. a 10. 4. 2020 – předloží doklad totožnosti
  • občanům a cizincům žijícím v Kolíně, kteří nemají v Kolíně trvalý pobyt ani jiný druh pobytu – předloží doklad totožnosti + nájemní smlouvu k bytu v Kolíně
  • vícečetným domácnostem (3 a více dětí) – předloží doklad totožnosti + doklady všech členů domácnosti (např. průkazy pojištěnce)

Každý se prokáže průkazem totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas, či jiný doklad totožnosti).

Prosíme, dodržujte bezpečnostní opatření, vstupujte do výdejního místa jednotlivě, dodržujte rozestupy minimálně 2 metry, buďte k sobě ohleduplní. Děkujeme.

------------------------

Seniorům nad 80 let je doručována dezinfekce přímo do jejich domovů

Včera již započala distribuce dezinfekčního přípravku všem kolínským seniorům nad 80 let. Dobrovolníci roznáší postupně celkem cca 1 500 lahviček do jejich domácností. Jsme rádi, že jsou naši kolínští senioři obezřetní a opatrní při otevírání svých domovů, ale tímto naše kolínské seniory vyzýváme, aby se nebáli od dobrovolníků převzít lahvičku s dezinfekcí. Děkujeme.

------------------------

Oplocená hřiště v Kolíně zůstávají prozatím uzamčena

I přes to, že vláda minulý týden povolila opět využívat venkovní sportoviště, parky a další veřejná prostranství k individuálnímu sportování, tak v Kolíně zůstávají ta sportoviště, která jsou uzamykatelná prozatím uzavřena. Jedná se o oplocené dětské hřiště na Kmochově ostrově, o Centrální dětské hřiště na sídlišti, hřiště v ul. V Břízách, skatepark pod Novým mostem. Ostatní venkovní sportoviště a hřiště jsou pro veřejnost otevřena, avšak je nutné stále dodržovat pravidla: min. odstup dvou metrů od ostatních osob, společně sportovat mohou nanejvýš dvě osoby s výjimkou členů domácnosti a nesmí přitom využívat vnitřní šatny, sprchy a další uzavřené společné prostory.  Prosíme vás o dodržování stanovených podmínek!

------------------------

Vláda projednala návrh postupného uvolňování mimořádných opatření

První fáze uvolňování je naplánována na pondělí 20. dubna a měla by se týkat provozoven řemeslníků, autobazarů a autosalónů a farmářských trhů.

Provozovny musí zajistit:

  • dodržení odstupů minimálně 2 metry (doporučení plochy, resp. kapacity pro jednoho přítomného zákazníka nejméně cca 10 m2 prodejní plochy),
  • na místě dostupná dezinfekce rukou,
  • povinná ochrana horních cest dýchacích na obou stranách (zaměstnanec i zákazník),
  • manipulace personálu v rukavicích,
  • rukavice i pro klienty na vyžádání.

Pořadatelé trhů musí zajistit:

  • zajistit odstupy mezi stánky, stolky neb jinými prodejními místy nejméně 2 metry,
  • aktivně bránit tomu, aby se zákazníci zdržovali v kratších vzdálenostech, než jsou 2 m,
  • umístit dezinfekční prostředky u každého prodejního místa,
  • povinná ochrana horních cest dýchacích na obou stranách (pracovník prodejních míst i zákazník),
  • zajistit, aby pracovníci prodejních míst nosili rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků,
  • prodávat zboží bez možnosti ochutnávky nebo konzumace potravin a pokrmů nebo zkoušení oblečení na místě.

Od pondělí budou povoleny i tréninky profesionálních sportovců na venkovních sportovištích za přesně definovaných podmínek. Povoleny budou také svatby s účastí do deseti osob při dodržení specifických hygienických podmínek.

Celý proces postupné normalizace života v ČR, pokud nedojde ke zhoršení epidemiologické situace, by měl prozatím vyvrcholit v pondělí 8. června. Scénář s rozvolňováním preventivních karanténních opatření má pět etap, viz vládní plán.

Podobný scénář byl ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy připraven i pro školy v České republice. Nejprve, od pondělí 20. dubna, budou povoleny individuální konzultace a zkoušky pro studenty nejvyšších ročníků na vysokých školách při maximálním počtu do pěti osob na jednom místě. 

------------------------

Poděkování

Děkujeme Ondřejovi Pokornému (Kreativnimalby.cz) za svoz veškeré zbylé dezinfekce a prázdných přepravek z výdejových míst.

Od společnosti AVE Kolín jsme dnes převzali 308 dezinfekčích gelů, děkujeme.

Gabriela Malá
Koronavirus

Obrázky

A4-data-vlny-fin6_7 uvolneni_schema_skoly_14042020 Ave_gely IMG_20200414_101344 dezinfekce_2