AKTUÁLNÍ SOUHRNNÉ INFORMACE K VYHLÁŠENÉMU NOUZOVÉMU STAVU | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

AKTUÁLNÍ SOUHRNNÉ INFORMACE K VYHLÁŠENÉMU NOUZOVÉMU STAVU

13.03.2020 14:40
(Aktualizováno: 13.3.2020 14:40)
Počet zhlédnutí: 3948
PDF E-mail Print

Vážení spoluobčané,

v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19 byl v ČR vyhlášen NOUZOVÝ STAV. Krizový štáb města Kolín i složky Integrovaného záchranného systému (IZS) jsou připraveny plnit pokyny, které nařizuje Vláda ČR. Všechny kroky řešíme v Kolíně s bezpečnostními složkami, jsme v každodenním kontaktu s ředitelem Oblastní nemocnice Kolín, s krajskou hygienickou stanicí a dalšími složkami IZS.
V pondělí 16. 3. 2020 v ranních hodinách se sejde Bezpečnostní rada ORP Kolín, kde budeme řešit další postup se všemi složkami IZS.
Všechna zaváděná opatření mají jediný cíl, omezit nekontrolovatelné šíření koronaviru. Tato opatření však nebudou fungovat bez naší aktivní účasti. Jsme zodpovědní nejen za sebe, ale i za své okolí. Chovejme se, prosím, odpovědně a slušně jeden k druhému.

  • Omezte prosím všechny kontakty mimo rodinu na nezbytné minimum.
  • Na úřady choďte, jen pokud není jiná možnost. Snažte se s nimi komunikovat elektronicky.
  • Pobyt venku mezi lidmi omezte na pracovní záležitosti a nutné zásobování rodiny.
  • Nakupování zkraťte na minimální dobu, půldenní výlety do obchodních center považuji za nerozumné.
  • Dodržujte všechny hygienické zásady a doporučení.
  • Pokud jste přijeli ze zahraničí, zůstaňte doma v karanténě.
  • Pokud jste nemocní, zůstaňte doma a kontaktujte svého praktického lékaře telefonicky.
  • Chovejme se prosím odpovědně a slušně jeden k druhému.

Připravujeme další opatření, které povedou k výrazné pomoci zejména pro ohrožené skupiny obyvatel (seniory). Chceme maximálně informovat na webu, sociálních sítích, v místním tisku, rozhlasem i na výlepových plochách. Připravujeme kolínskou krizovou linku pro rady občanům, pomoc při nákupech a v každodenním životě. Konkrétní kroky zveřejníme brzy.

Zachovejme, prosím, klid a chladnou hlavu. Budeme Vám maximálně nápomocni. 

Situaci považuji za vážnou a složitou. Nečekají nás jednoduché týdny. Děkuji Vám za to, že nebudete myslet jen sami na sebe, ale taky na svoje okolí. Umíme táhnout za jeden provaz. Nemoc je nebezpečná, ale dá se omezit její šíření.

Michael Kašpar, starosta     

                                                                                                                                                           

Sumarizace informací 13.3.2020 13:00 h

HROMADNÉ AKCE

Od 13. 3. 2020 od 6:00 se zakazují divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, a to jak veřejné, tak soukromé s účastí přesahující ve stejný čas více než 30 osob. Od 14. 03. 2020 je zákaz rozšířen i na turistická centra a bazény. Zákaz platí do odvolání tohoto mimořádného opatření. Tento zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona a pohřby.

Od 16. 3. 2020 se zakazuje provoz denních stacionářů.

Zákaz se nevztahuje na jednání zastupitelstva obce, neboť přijaté opatření ze stanoveného zákazu výslovně vylučuje schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona. 

Obce však mohou v souvislosti se zasedáním zastupitelstva přijmout vhodná organizační opatření ke snížení rizika šíření onemocnění COVID-19. Jedním z takových opatření je přiměřené omezení účasti veřejnosti v jednací místnosti, v níž probíhá zasedání zastupitelstva, podrobně ZDE.

Od 13. 3. 2020 od 20:00 se zakazuje přítomnost veřejnosti v čase mezi 20:00 a 6:00 v provozovnách stravovacích služeb.

Od 13. 3. 2020 od 6:00 se zakazuje činnost provozoven stravovacích služeb umístěných v rámci nákupních center s prodejní plochou přesahující 5 000 m2.

Od 14. 3. 2020 od 6:00 se zakazuje prodej a maloobchodní prodej na tržnicích a tržištích.

Od 13. 3. 2020 od 6:00 se zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů některých služeb. Jedná se o posilovny, přírodní a umělá koupaliště, solária, sauny, wellness služby, hudební a společenské kluby, zábavní zařízení, veřejné knihovny a galerie. Od 14. 03. 2020 od 6:00 se zákaz rozšiřuje také na vnitřní a venkovní sportoviště s účastí nad 30 osob.

ŠKOLY

Od 13. 3. 2020 se zakazuje osobní přítomnost žáků a studentů při vzdělávání nebo studiu na

  • základní umělecké školy (nově),
  • zájmové vzdělávání ve školských zařízeních pro zájmové vzdělávání (nově),
  • jazykové školy (nově),
  • jednoleté jazykové pomaturitní kurzy (nově),
  • základní školy
  • střední školy a konzervatoře,
  • vyšší odborné školy,
  • vysoké školy

Zákaz se týká:

  • všech žáků a studentů; na základní škole se týká také přípravných tříd a přípravného stupně základní školy speciální; netýká se osobní přítomnosti zaměstnanců ve školách a školských zařízení,
  • zájmových vzdělávání ve školských zařízeních pro zájmové vzdělávání (pro děti, žáky a studenty i jiné účastníky), tj. školních družin, školních klubů a středisek volného času; rovněž se týká soutěží a přehlídek bez ohledu na pořadatele,
  • základních škol, včetně základních škol při zdravotnickém zařízení a základních škol speciálních, středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol včetně provozu škol při zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, a to bez ohledu na zřizovatele – tedy veřejných, soukromých i církevních a akcí pořádaných školou pro žáky a studenty a také praktického vyučování na těchto školách včetně odborného výcviku,
  • prezenčního vzdělávání, tedy v ZŠ celého vzdělávání, v SŠ a VOŠ při denní, večerní případně kombinované formě vzdělávání při osobní účasti; tam, kde to podmínky školy a žáků či studentů umožní, je možné používat nástroje „distančního vzdělávání/studia“, o využití těchto nástrojů rozhoduje ředitel školy.

Přestože se vydané opatření výslovně netýká mateřských škol a lesních mateřských škol, vláda doporučila zvážit omezení nebo přerušení provozu mateřských škol. V této souvislosti město Kolín rozhodlo o uzavření všech mateřských škol zřízených městem Kolín s účinností od 16. 03. 2020 do odvolání mimořádných opatření a  dále o uzavření Městských jeslí od 12. 03. 2020 do dovolání.   

Školní jídelny – stravování žákům a studentům ZŠ, SŠ, konzervatoře a VOŠ se po tuto dobu nebude poskytovat. Na jiné činnosti nemá usnesení vlády přímý vliv.

Školská účelová zařízení – činnost pro žáky a studenty, která je vzděláváním, se zakazuje. Jiné činnosti doporučujeme přerušit nebo omezit v maximální možné míře.

Školská poradenská zařízení – zákaz se jich přímo nedotýká, doporučujeme provoz přizpůsobit situaci.

Školská výchovná a ubytovací zařízení – zákaz se jich přímo nedotýká, doporučujeme činnost omezit v maximální možné míře.

Při péči o dítě mladší 10 let (dítě, které ještě nedosáhlo 10 let věku), které nemůže z důvodu nařízené karantény docházet do školy, náleží zaměstnanci ošetřovné. Dle aktuálního výkladu Ministerstva práce a sociálních věcí a České správy sociálního zabezpečení, bude-li důsledkem současných opatření uzavření zařízení předškolní péče, bude postupováno stejným způsobem jako u klasických školních zařízení. ZDE

KARANTÉNA

Vláda s platností od 13. 03. 2020 od 12:00 rozšířila mimořádné opatření týkající se karantény občanů, kteří se vrací z rizikových oblastí. S okamžitou platností se nařizuje všem osobám s trvalým pobytem v České republice, které se navrátí z pobytu v těchto rizikových oblastech do České republiky, aby bezprostředně po návratu do České republiky oznámily tuto skutečnost svému praktickému lékaři, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným způsobem (mobilní aplikace, e-mail, skype apod.), tedy bez osobního kontaktu.

Dále se nařizuje praktickým lékařům, aby u osob s trvalým pobytem v České republice, které se navrátí z pobytu na území Itálie do České republiky, rozhodli o karanténě v délce 14 dnů.

Karanténou se rozumí především oddělení zdravé osoby od ostatních osob s cílem zabránit přenosu infekčního onemocnění v období, kdy by se toto onemocnění mohlo šířit. Za porušení karantény hrozí ze zákona o ochraně veřejného zdraví pokuta až 3 miliony Kč. Praktický lékař v případě výskytu onemocnění COVID-19 je oprávněn karanténu prodloužit. Osoby v karanténě mají nárok na nemocenskou.

Na základě rozhodnutí vlády ze dne 13. 3. 2020 byl koronavirus zařazen mezi nemoci, jejichž šíření je považováno za trestný čin ve smyslu trestního zákoníku.

STÁTY SVĚTA S VYSOKÝM RIZIKEM PŘENOSU NÁKAZY

  • Čína
  • Írán
  • Itálie
  • Jižní Korea
  • Francie
  • Španělsko
  • Německo
  • Švýcarsko
  • Norsko
  • Dánsko
  • Nizozemsko
  • Švédsko
  • Velká Británie
  • Belgie
  • Rakousko

CIZINCI

S účinností od 14. 3. 2020 se zakazuje vstupu pro všechny cizince přicházející z rizikových oblastí, s výjimkou cizinců pobývajících s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem na území České republiky; to neplatí, je-li vstup těchto cizinců v zájmu České republiky; je zastaven příjem žádostí o víza a přechodné a trvalé pobyty na zastupitelských úřadech České republiky; to neplatí pro osoby, jejichž pobyt je v zájmu České republiky; je zastaveno řízení v případě žádostí o krátkodobá víza, o kterých dosud nebylo rozhodnuto; to neplatí pro osoby, jejichž pobyt je v zájmu České republiky; jsou přerušena všechna řízení o žádostech o oprávnění k pobytu nad 90 dnů podané na zastupitelských úřadech.

CESTOVÁNÍ

S účinností od 14. 3. 2020 se zakazuje občanům České republiky a cizincům s trvalým nebo s přechodným pobytem nad 90 dnů na území České republiky vstupu do rizikových oblastí.

Od 16. 3. 2020 se zakazuje občanům České republiky a cizincům s trvalým nebo s přechodným pobytem nad 90 dnů na území České republiky vycestovat mimo území České republiky, to neplatí, je-li z tohoto opatření udělena výjimka.

KONTROLY NA HRANICÍCH

Vnitřní hranice s Rakouskem a Německem lze překračovat pouze v určených místech, a to bez časového omezení. Osoby prokazatelně pravidelně překračující vnitřní hranice, zejména pendleři, mohou hranice překračovat také v dalších místech uvedených níže, a to v době od 5:00 do 23:00.

Výše uvedená povinnost se nevztahuje na vybrané kategorie osob, u nichž by bylo omezení překračování vnitřních hranic nepřiměřené a v některých případech by odporovalo veřejnému zájmu. Jedná se například o integrovaný záchranný systém, osoby v případě nepředvídané mimořádné situace, nákladní dopravu atd.

Místa určená k překračování vnitřních hranic České republiky:

I. Rakousko

  • Silniční: (Dolní Dvořiště – Wullowitz, České Velenice – Gmünd, Hatě – Kleinhaugsdorf, Mikulov – Drasenhofen)

II. Německo

  • Silniční: (Strážný - Phillippsreut, Pomezí nad Ohří - Schirnding, Rozvadov-dálnice - Waidhaus, Folmava – Furth im Wald/Schafberg, Železná Ruda – Bayerisch Eisenstein, Krásný Les - Breitenau, H. Sv. Šebestiána – Reitzenhain)

III. Letiště

  • Praha/Ruzyně, Kbely

Další místa určená k překračování vnitřních hranic České republiky:

Pro osoby prokazatelně pravidelně překračující vnitřní hranice, zejména přeshraniční pracovníky a další osoby, a to v době od 5:00 do 23:00.

I. Rakousko

  • Silniční: (Vratěnín – Oberurnau, Valtice – Schrattenberg, Nová Bystřice – Grametten, Hevlín – Laa an der Thaya)

II. Německo

  • Silniční: (Všeruby – Eschlam, Jiříkov – Neugersdorf, Vojtanov –Schönberg, Cínovec - Altenberg)

DOPRAVA

Od 14. 3. 2020, od 00:00 hodin se zakazuje přeprava cestujících přes hranice České republiky. 

Zakazuje se:

  • všem dopravcům v mezinárodní silniční osobní dopravě zajišťované vozidly s obsaditelností nad 9 osob s účinností od 14. 3. 2020, od 00:00 hodin přepravu cestujících přes hranice České republiky,
  • všem dopravcům v mezinárodní drážní osobní dopravě s účinností od 14. 3. 2020, od 00:00 hodin přepravu cestujících přes hranice České republiky,
  • všem dopravcům v přeshraniční vnitrozemské vodní osobní dopravě s účinností od 14. 3. 2020  od 00:00 hodin přepravu cestujících přes hranice České republiky,
  • všem dopravcům s účinností od 14. 3. 2020, od 00:00 hodin využívat v rámci obchodní letecké dopravy s cestujícími na palubě, při níž je překračována hranice České republiky, jiná letiště než mezinárodní veřejné letiště Václava Havla Praha (Praha/Ruzyně, LKPR).

Umožňuje se:

  • v mezinárodní silniční osobní příležitostné dopravě zajišťované vozidly s obsaditelností nad 9 osob občanům České republiky a cizincům pobývajícím s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem na území České republiky, kteří se vrací do České republiky, návrat do České republiky,
  • v mezinárodní silniční osobní příležitostné dopravě zajišťované vozidly s obsaditelností nad 9 osob cizincům opuštění území České republiky,
  • dopravcům v mezinárodní silniční osobní dopravě se sídlem v ČR, jakož i dopravcům se sídlem mimo ČR dopravit prázdné autobusy bez cestujících do/mimo území ČR,
  • dopravcům v mezinárodní drážní osobní dopravě se sídlem v ČR jakož i dopravcům se sídlem mimo ČR dopravit prázdné soupravy bez cestujících do/mimo území ČR,
  • dopravcům v přeshraniční vnitrozemské vodní osobní dopravě se sídlem v České republice, jakož i dopravcům se sídlem mimo Českou republiku dopravit prázdná plavidla bez cestujících do/mimo území České republiky.

Výjimku z tohoto mimořádného opatření může udělit ministr dopravy.

Gabriela Malá
Koronavirus

Obrázky

Vyzva-obcanum_1 Plakat_Koronavirus