Radnice | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Radnice


Informace

Kolínská radnice je dominantou Karlova náměstí a je složena ze dvou domů rozdílného stáří. Starší z obou domů, původně nazývaný dům Kolerovský, sloužil jako radnice již od roku 1494. V mladší, o patro nižší budově se dříve nacházel hostinec, později kasárna. Dnešní podobu radnice určila pseudorenesanční přestavba ze závěru devatenáctého století, vedená architektem Janem Vejrychem. Na průčelí starší části upoutávají pozornost zejména fresky s výjevy z dějin města, vytvořené akademickým malířem Adolfem Liebscherem.

Na západní stěně obřadní síně je zavěšen rozměrný impresionistický triptych „Kolín ve třech denních dobách“, který v roce 1926 vytvořil Václav Radimský, působící v mládí ve Francii jako žák Clauda Moneta. Ve středověkých sklepeních radnice se nachází městské lapidárium, v němž je prezentován soubor soch a sochařských fragmentů z 18. a 19. století pocházejících z území Kolína.

 

PROHLÍDKA RADNICE

Prohlídky radnice a lapidária lze domluvit na podatelně Městského úřadu Kolín každý pracovní den v době 8.00 – 15.00 hod.

Telefon: 321 748 111


Kontakty

Ulice: Karlovo náměstí 78
Kancelář: 280 12
Telefon: 321 748 111
Email: posta@mukolin.cz
Město: Kolín I
Kancelář: Městský úřad Kolín


Akce

Fotky

Přílohy

RSS