Cesta napříč časem a krajinou | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Cesta napříč časem a krajinou


Termín: 07.09.2012 17:00
Místo: Dvořákovo muzeum Kolínska v pravěku

Nová dlouhodobá archeologická výstava představuje hlavní výsledky záchranného archeologického výzkumu v trase nyní již dokončovaného obchvatu Kolína.
Výzkum realizoval v letech 2008 – 2010 Archeologický ústav AV ČR, Praha, v.v.i. a bylo při něm na ploše 40 ha prozkoumáno několik desítek sídlišť a pohřebišť z pravěku a raného středověku a čtyři neolitické rondely.
V průběhu výzkumu bylo z archeologických objektů vyzvednuto obrovské množství nálezů, z nichž alespoň část již byla rekonstruována a konzervována a je možno ji představit veřejnosti. Mezi nejzajímavější exponáty budou nepochybně patřit bronzové, železné či stříbrné šperky z kostrových hrobů, bohatě zdobené keramické nádoby či zlomky unikátních zoomorfních a antropomorfních plastik. 
Výstava není členěna chronologicky,  ale spíše podle okruhu problémů. Část se zabývá nejznámějším výsledkem výzkumu – čtyřmi neolitickými rondely, část je věnována pohřbívání nebo  bydlení.
K výstavě vychází obsáhlý katalog s barevnou dokumentací a shrnutím nejpodstatnějších poznatků a dosud provedených analýz.

V rámci Dnů evropského dědictví 8. a 9. září můžete výstavu navštívit za snížené vstupné 1,- Kč.


Zadal: Regionální muzeum v Kolíně