Oslava 150 let Severozápadní dráhy Vídeň – Znojmo – Jihlava | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Oslava 150 let Severozápadní dráhy Vídeň – Znojmo – Jihlava


Termín: 28.08.2021 07:25 - 28.08.2021 21:31
Místo: staví v Kolíně

Rychlík „Dyje“ v trase Praha – Znojmo – Praha

Spojení Znojma se „světem“ zajišťovaly v minulém století dálkové vlaky jezdící po Severozápadní dráze, cílové destinace se v různých dobách měnily a s postupem času rychlíků ubývalo až do 90. let minulého století, kdy skončil provoz každodenního rychlíku spojujícího Znojmo s Prahou, zhruba o 12 let déle jezdil ještě víkendový rychlík jezdící v pátek/neděli. Od roku 2006 tak město Znojmo ani Znojemsko nemá žádné rychlíkové spojení.

Při příležitosti oslav se po letech znovu objeví mezi Prahou a Znojmem rychlík „Dyje“, který nás vrátí do období 70. – 80. let minulého století. Vyjede ráno z Prahy hl. n. přes Kolín, Havlíčkův Brod a Jihlavu. Vlak bude sestaven z lokomotivy ř. 752 Bardotka společnosti Junior market s.r.o. a bude mít jeden vůz první třídy a tři vozy druhé třídy. Ve vlaku bude k dispozici drobné občerstvení, mimo jiné např. Znojemské pivo nebo vína společnosti Znovín. V Moravských Budějovicích bude možné přestoupit na vlak do Jemnice a na další program.

Po příjezdu do Znojma bude souprava rychlíku k dispozici návštěvníkům a během dne bude zajíždět na fotozastávku na Znojemský viadukt přes řeku Dyji, po poledni zajede tento vlak na otočku do Šatova a před půl třetí ještě provede obrat do Šumné, kde vykřižuje se spěšným vlakem. V podvečer se Rychlík vydá na zpáteční cestu stejnou trasou do Prahy.

Jízdenky budou prodávány po nástupu přímo ve vlaku. Pro zájemce a sběratele bude vyrobeno 550 ks historických lepenkových jízdenek, které budou k dostání za 10 Kč/ks u vlakové čety rychlíku.

Rezervace jízdenek na jízdy rychlíkové soupravy

Zájemci o podporu této akce si mohou v předprodeji zakoupit jízdenku do 1. třídy, která bude vyhrazena především partnerům a sponzorům. Jízdenka bude včetně rezervace místa a cestující obdrží nápoj dle vlastního výběru zdarma. Jízdenky do 1. třídy je možné si rezervovat přes email: svd-jzm@seznam.cz do 23. 8., po provedení platby bude zaslána jízdenka na email. Cena jízdenky do 1. třídy je rovna 1,5 násobku obyčejného jízdného (viz níž). Jízdenky jde rezervovat pro jízdu Praha - Znojmo, Znojmo - Šatov a zpět, Znojmo - Šumná a zpět a Znojmo - Praha.

jízdní řády vlaků rychlíkové soupravy:

jízda tam: 7:25 Praha hl. n ... 8:18 Kolín ... 11:48 Znojmo

jízda zpět: 16:56 Znojmo ... 20:37 Kolín ... 21:31 Praha hl. n.

Více zde: https://www.svd-jzm.cz/products/oslavy-150-let-severozapadni-drahy-viden-znojmo-jihlava-dne-28-8-2021/


Zadal: Oddělení marketingu a cestovního ruchu

Obrázky

150let_plakát_FB