Muzejní prázdninové čtení a tvoření | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Muzejní prázdninové čtení a tvoření


Termín: 07.07.2021 10:00 - 25.08.2021 16:00
Místo: Červinkovský dům, Brandlova 27, Kolín

Kolínské muzeum se připojilo k projektu Celé Česko čte dětem a během letních prázdnin nabízí dětem a jejich (pra)rodičům čtení pohádek regionálních autorů, tvůrčí a výtvarné aktivity a spoustu dalších úkolů a her.

 

Muzejní herna otevřena celé prázdniny - každý den, kromě pondělí od 10 do 16 hodin

Program s lektorem - čtení, tvoření, povídání, hraní - vždy ve středu od 10 do 16 hodin


7., 14. a 21. července - Cestovací pohádky Evy Bešťákové

Eva Bešťáková: Cestovací pohádky

Ilustrace: Vlasta Beránková

 

Těšit se můžete na cestovatelské téma. Poletíte do vesmíru raketou, budete se vznášet mezi mraky balonem nebo pilotovat letadlo. Po vodě připlujete lodí nebo parníkem. Projedete se autem i autobusem. Zahrajete si s dřevěnými vláčky a postavíte opravdové nádraží. Řekneme si, jak se chovat ve vlaku, a po cestě si budeme číst knížku Evy Bešťákové Cestovatelské pohádky. Naučíme se jednoduchou výtvarnou techniku, která vynikne na vašem cestovatelském leporelu. To si odnesete i s vlastnoručně vyrobeným létajícím balónem.

 

28. července, 4. srpna -Tajemství kolínských draků a další pověsti

Martin Drahovzal: Báje a legendy Kolínska a Kouřimska - O dracích z kolínského znaku
ilustrace Josefa Švarce Kolínský drak

 

Tentokrát vás oslovíme dračím tématem. Spatříte opravdové dračí hnízdo. Rozmanitých draků si vyrobíme různými technikami mnoho. A co si tentokrát odnesete? Dračí leporelo jednoduchou výtvarnou technikou nesmí chybět. Dále dračí vejce a dračí oko. Nezapomeneme ani na čtení. Bájí a pověstí je na Kolínsku dost. Tu o kolínských dracích si přečteme z knihy Martina Drahovzala. Jako ilustrátor draků nás podpořil Josef Švarc, autor nejen kolínských omalovánek. Dračí princezna Růžena nám bude vyprávět, jak to má takový těžké. Trochu sice šišlá, ale vy ji to jistě odpustíte.

 

11., 18. a 25. srpna Lichožrouti aneb ponožky stokrát jinak

Pavel Šrut: Lichožrouti

Ilustrace: Galina Miklínová

 

Pozvání k výstavě přijala regionální výtvarnice Galina Miklínová. Její ilustrace knihy Lichožroutů autora Pavla Šruta dobyla celý svět. Získali spolu za knihu mnohá ocenění - Zlatá stuha 2004, 2005, Magnesia Litera 2009, Kniha desetiletí 2011 a kniha byla zapsána na Čestnou listinu IBBY - nejprestižnější mezinárodní ocenění pro tvůrce dětských knížek.

U nás v muzeu si Lichožrouty připomeneme výstavou originálních ilustrací i čtením této knihy. Dále výtvarnou dílnou na téma  nezbedných ztracených ponožek. Budete ponožky hledat, malovat, stříhat, vytvářet. Prostě ponožky stokrát jinak.

 

Kde? Červinkovský dům, Brandlova 27, Kolín (proti kostelu sv. Bartoloměje)

Kdy? vždy ve středu 7., 14., 21. a 28. července, 4., 11., 18. a 25. srpna

V kolik? od 10 do 16 hodin

Cena? 30 Kč pro návštěvníka od 3 do 99 let

 

Pro případné dotazy neváhejte volat:

Bc. Ivana Mertová Pobucká, mob.: 702 194 297


Zadal: Regionální muzeum v Kolíně