Exkurze na zámek v Zákupech a do poutního kostela v Horní Polici | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Exkurze na zámek v Zákupech a do poutního kostela v Horní Polici


Termín: 07.04.2018 08:00 - 07.04.2018 18:00
Místo: Veigertovský dům, Karlovo náměstí 8, Kolín

 Regionální muzeum v Kolíně pořádá exkurzi, jejímž cílem budou Státní zámek Zákupy a poutní kostel v Horní Polici. Akce, která se uskuteční 7. 4. 2018, by měla volně tematicky navazovat na výstavu „Jak se žilo za císaře pána 1848–1916“.

Zámecký areál v Zákupech představuje renesančně-barokní komplex, který patřil od roku 1803 toskánské větvi Habsburků. Po své abdikaci v Zákupech sídlil rakouský císař Ferdinand V. (český král Ferdinand I. zvaný Dobrotivý) a zámek se stal osobním majetkem císařské rodiny. Místo tak navštěvoval i František Josef I., který se zde např. roku 1876 setkal s ruským carem Alexandrem II., aby spolu projednali neutralitu Rakouska-Uherska v rusko-turecké válce. V roce 1900 se zde uskutečnila svatba následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este s hraběnkou Žofií Chotkovou. Interiér zámku ukrývá řadu pozoruhodných místností s výzdobou od předních sochařů, štukatérů i malířů baroka a historismu. Zámek nabízí návštěvu čtyř prohlídkových okruhů (včetně okruhu „Zámek za císaře Františka Josefa I.“), přístupný je i přilehlý anglický park. 
Areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici patří mezi nejvýznamnější barokní poutní místa severních Čech. Jeho výstavba je spjata s majitelkou rozsáhlého panství Annou Marií Františkou vévodkyní Toskánskou, kterou měli někteří z Vás možnost poznat již při návštěvě zámku v Kácově. Areál vznikal v letech 1688–1723 barokní přestavbou původního gotického kostelíka. Mezi ctitele Milostné sošky P. Marie patřil i Ferdinand I. Dobrotivý, který také nechal celý areál v roce 1861 opravit. Kromě poutního areálu navštívíme v Horní Polici ještě panské sídlo, které je zajímavou stavbou spadající do okruhu staveb financovaných Annou Marií Františkou. 
Cena za dopravu je 430 Kč/osoba pro veřejnost, 380 Kč/osoba pro členy Klubu přátel RMK. Vstupné na zámek v Zákupech není zahrnuto v ceně. Vyplnit přihlášku a uhradit požadovanou částku je možné v Turistickém informačním centru ve Veigertovském domě (Karlovo náměstí 8, Kolín) do 30. března 2018. Kapacita je omezena.

Cena za dopravu: 430 Kč/osoba – veřejnost
 
                          380 Kč/osoba – členové Klubu přátel RMK

Kontaktní osoba: Mgr. Tomáš Lebeda, pedagog volného času RMK 
                          e-mail: lebeda@muzeumkolin.cz 
                          tel.: 601 116 694 

 

Zadal: Regionální muzeum v Kolíně