Svatohavelské posvícení | mukolin.cz

jazyk cz jazyk en jazyk de
 

Svatohavelské posvícení


Termín: 15.10.2017 10:00 - 15.10.2017 16:00
Místo: Muzeum lidových staveb v Kouřimi

Od 10:30 a od 13:30 zahraje pro děti Divadlo Navětvi pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký.

Od 11:30 a od 15 hodin uvidí návštěvníci rekonstrukci lidového zvyku stínání kohouta s názvem Jakej trest nešlechetnýmu škůdnikoj přišel a  pásmo o tancovačkách Kytka, koloušek, věneček, šejdovec aneb nepudu z hospody, šelma bych byl v podání folklórního souboru Horačky.

O jídle a hodování bude od 11 hodin povídat Kamila Skopová, která také představí svoji novou knihu Čechy, domov můj.

Od 14 hodin poučí zájemce o šití a údržbě krojů Michaela Patočková a Marie Antonie Filipová, držitelka titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje.

Pro malé i velké je připravena dílna na výrobu svatých obrázků – podmaleb na skle a dílna na tlučení máku.

 Návštěvníci budou moci ochutnat zapomenutou regionální specialitu “kouřimské mětýnky, tradiční sváteční koláče, nebo tzv. „řepánky“. Nebude chybět malý tradiční jarmark či povídání s kouřimským likérníkem Jiřím Svobodou o tradiční výrobě spojené s ochutnávkou a prodejem likérů.  Ve sklepě domu z Jílového představí Jozef Žáček z Kutné Hory vlastní vína a burčák, ve světnici pak bude pantáta s přáteli držet „Pěknou hodinku“.

Zvídaví návštěvníci se nad svátečně prostřeným stolem v rychtě z Bradlecké Lhoty dozvědí o posvícenských zvycích od ředitele muzea Vladimíra Rišlinka, v domě z Budče pak od pracovníků muzea o zelí v lidové kuchyni.


Zadal: Regionální muzeum v Kolíně